Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterns huvudfråga - jobben

Annons

Men Andersson vill inte gå in på några detaljer.

- Det handlar om en satsning på att gå upp från deltid till heltid och på utbildning, till exempel att ett vårdbiträde utbildas till undersköterska, säger Andersson.

- Regeringen diskuterar frågan. Jag skulle tro att det snart tillsätts en snabb-utredning som ska svara på frågan hur man kan få fram fler arbetade timmar i välfärdssektorn.

Han för täta diskussioner med regeringen. Han var med och förhandlade fram det paket som blev klart strax före jul, och som gör att kommuner och landsting får statligt stöd när de nyanställer i år.

- Vi gick inte med på det förslag som Bosse Ringholm presenterade på s-kongressen. Det nya är att stödet gäller till allt välfärdsarbete, och att det är 3 miljarder mot de 2,8 som det var från början.

När vänstern nu drar i gång sin kongress är det en speciell fråga som är viktigare än andra för Hans Andersson: Jobben.

- För 10-15 år sedan skulle de 4 procents arbetslöshet vi har i dag ansetts som massarbetslöshet. Vi måste prioritera jobben. Men det är inte lätt med alla de strukturomvandlingar som sker. Men vi måste försöka.

Och då vill Andersson se en satsning som märks utanför storstäderna. Han pekar på att Stockholm har 2 procents arbetslöshet och Dalarna runt 6-7 procent.

- Det kommer att bli någon form av utspel, förslag eller program från vår kongress när det gäller satsning på jobbet med ett kraftigt regionalt stuk. Och initiativet till detta har tagits i Dalarna.

Vänsterpartiets distrikt i Dalarna anser att partiets samarbete med socialdemokraterna och miljöpartiet har gett för lite. Men man påpekar också att samarbetet har förhindrat en högerutveckling.

Vad säger budgetförhandlare om detta?

- Distriktet ska tycka det, och som förhandlare vill jag förstås alltid få ut mycket mer. Men det har handlat om kompromisser, och de har varit skäliga. Vi sitter inte fast i makten. Tycker inte vi det är skäligt, då går vi, säger Andersson.

Han kommer att vara med om att förhandla med regeringen om tilläggsbudget och vårdbudget. Men partierna har fått lite friare tyglar, eftersom det är valår. Men han tror att samarbetet kommer att hålla i sig fram till valet.

- Vi tjänar ju inte på att ställa till med regeringskris precis innan valet, säger Andersson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons