Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterkritik mot migrationsdom

Annons

Migrationsöverdomstolens vägledande dom om asylsökande från Irak får hård kritik från vänsterpartiet.

Kalle Larsson, riksdagsledamot och partiets migrationspolitiske talesman, kräver i ett interpellationsbrev svar på en lång rad frågor av migrationsminister Tobias Billström (m), med anledning av domen.

Migrationsöverdomstolen slog i den prejudicerande domen fast vikten av individuell prövning av irakiska asylsökande. I domen klargjordes också att det går att avvisa personer till Irak, om de kan sägas ha tillräcklig anknytning till de relativt lugnare norra delarna av landet.

Larsson refererar nu till FN:s flyktingkommissarie UNHCR:s rekommendationer från i vintras, där det bland annat sägs att asylsökande från de våldsdrabbade centrala eller södra delarna av landet inte får återsändas till de kurdiska områdena.

Den irakiske man som Migrationsöverdomstolen avvisade i sin dom kom just från de centrala områdena av Irak, men från gränsområdet till de tre kurdiska länen i norr. Mannen är jesidier och kurd, och kan därmed röra sig fritt över gränsen norrut, sade domstolen bland annat.

Larsson är vidare kritiskt till regeringens påstötningar i EU-kretsen om att fler medlemsländer borde ställa upp och ta emot irakiska asylsökande. Huvudfokus för regeringen och EU-kommissionen är i stället att ge hjälp till flyktingarna i närområdet, skriver Larsson.

Han kräver besked från ministern om hur Sverige ska leva upp till UNCHR:s rekommendationer, kring huruvida regeringen tänker agera för att klassa skeendet som en massflyktssituation, och hur regeringen ska förmå samtliga svenska kommuner att ta emot nyanlända migranter och flyktingar.

Även advokat Sten de Geer, med förflutet som jurist i vänsterpartiet, vänder sig mot Migrationsöverdomstolens dom. I den konstateras bland annat att de irakiska statsmakterna inte ägnar sig åt förtryck. de Geer citerar däremot tidigare studier av Human Rights Watch som pekar på uppgifter om tortyr och förekomst av så kallade dödspatruller inom det irakiska inrikesministeriets hägn.

TT

Mer läsning

Annons