Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterförslag ökar utslagningen

Annons

I en situation när svenska elever presterar allt sämre i många skolämnen, föreslår vänsterpartiet och socialdemokrater att läxor ska förbjudas i grundskolan. Vi i folkpartiet är övertygade om att det är fel väg. Förslaget att förbjuda läxor kommer att förstärka de sociala orättvisor som finns. Elever från studieovana hem kommer att vara de stora förlorarna.

Läxor är i första hand en pedagogisk fråga, en del av skolans inre arbete. Det ansvarar lärarna och rektorerna för. Ett allmänt läxförbud som nu föreslås är redan av den anledningen ett absurt förslag. Vi i folkpartiet har stort förtroende för lärarnas professionalism att avgöra hur och i vilken omfattning läxor ska användas.

Vi ser fördelar med läxor som en del i en skola där eleverna får stöd och hjälp utifrån sina förutsättningar att i egen takt nå de uppsatta kunskapsmålen. Läxorna är i det sammanhanget ett viktigt instrument för lärarna att hjälpa elever öva och träna på områden där de har lite svårare.

Läxorna är viktiga för att lära eleven att arbeta självständigt och att ta ett eget ansvar för sin studier. Det är en fråga om studieteknik och utan denna kunskap ökar den sociala snedrekryteringen till högre utbildning.

Jag är själv verksam som lärare och jag anser att det finns en hel del sätt att reformera den svenska skolan. Tidigare betyg, fler betygssteg och återinföra speciallärarna och nivågruppera i vissa ämnen, är några förslag som vi i folkpartiet tror på.

CAMILLA LINDBERG (FP),RIKSDAGSKANDIDAT

Mer läsning

Annons