Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterblocket förbi alliansen

Annons

Ännu en opinionsmätning bekräftar att den borgerliga alliansen har tappat sin ledning.

I Demoskops majmätning är till och med vänsterblocket i ledning.

De siffrorna är dock inte statistiskt säkerställda, men den allmänna trenden i mätningarna på senare tid visar att alliansens tydliga övertag är borta.

I Demoskops undersökning får socialdemokraterna och samarbetspartierna 48,8 procent mot alliansens 47,9 procent. Men bara ett parti redovisar en statistiskt säkerställd förändring. Det är vänsterpartiet som ökar från 5,2 till 7,1 procent. Även miljöpartiet ökar, från 4,9 till 5,5 procent, men siffrorna är inte säkra. Samma sak gäller socialdemokraternas nedgång från 37,8 till 36,2 procent.

Hårdast drabbas centern i Demoskops mätning. Partiet hamnar under fyraprocentsspärren med 3,6 procent jämfört med 4,8 i förra mätningen. Kristdemokraterna hamnar precis på fyrprocentspärren, en nedgång med 0,9 procentenheter. Moderaterna ligger stabilt kvar strax över 30 procent och folkpartiet återgår till 10-procentsnivån. Inga av de borgerliga partiernas förändringar är säkra.

Som väljare bör man ta opinionsmätningarna med en stor nypa salt. De medier som gör störst sak av mätningarna är också de som beställer och betalar för mätningarna.

Nyligen varnade två professorer i statsvetenskap för mätningarnas stora osäkerhet och att felaktigheterna i dem kan påverka valet. Bland annat framhöll de det stora bortfallet i undersökningarna. Demoskop har valt att inte redovisa sitt bortfall.

Mätningen omfattar 1 000 telefonintervjuer som genomfördes mellan den 24 april och den 2 maj.

Mer läsning

Annons