Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansbroplasket i sommarskrud

Annons

När ledningen för Barnens Dagföreningen ställer i ordning den tempererade bassängen, Plasket, är det sommar i Vansbro! I onsdags kunde rengöringen av bassängen avslutas. Arbetet försenades en halv dag på grund av tre andungar som valt att bosätta sig i bassängen!

- Det tog lite tid att evakuera ungarna från bassängen till älven, där mamman väntade på sina ungar. Vi ville ju inte riskera att ungarna skulle skadas under vår flyttmanöver, berättar Alf Bergquist som jobbat med rengöring av bassängen och att ställa badplatsen i ordning.

Ansvaret för badplatsen Plasket är Barnens Dagföreningens stora åtagande i samhället.

- Driftkostnaden är hög, cirka 75 000 kronor, och skötselbidraget från kommunen täcker inte på långa vägar utgifterna för uppvärmning och skötsel, säger Tord Skifs, kassör i föreningen.

Men Barnens Dagentusiasterna - föreningen bildades 1939 - kämpar vidare med både ekonomi och verksamhet. Helgens midsommarfirande sker i samarbete med Hembygdsföreningen och när Pepes cup inleds i slutet av nästa vecka, öppnas också badet för allmänheten.

Under Vilda Vansbroveckan samarbetar föreningen med ett tivoli i Lokparken för att få in pengar tlll olika aktiviteter, bland annat till trampbilsrallyt som i år flyttas från Lilla Vansbrosimmet till en familjefest i höst.

- Vi hör ibland att invånarna i Vansbro tror att Barnens Dagföreningen upphört med verksamheten. Men så är det inte, vi försöker göra så gott vi kan med de ekonomiska resurser vi har, förklarar Tord Skifs.

Fotnot: Inför en planerad fjärrvärmeutbyggnad i Vansbro, kopplat till den planerade biobränslesatsningen, räknar Vansbro kommun med att kunna ansluta badet till fjärrvärmesystemet.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons