Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vildsvin förstörde hennes trädgård – Elsie berättar: "Suggan gick emot mig"

När Elsie Olsson i Vakerskogen här om dagen klev upp på morgonen var hennes tomt inte sig lik. Vildsvin hade under natten bökat upp hela gräsmattan.
– Jag är förtvivlad, jag har ingen som helst möjlighet att ordna till detta, säger Elsie Olsson.

Annons

Elsie Olsson bor sedan över 30 år tillbaka i Vakerskogen. Hon och hennes man flyttade dit och renoverade gården så de skulle kunna bo där året runt. Men sedan knappt tio år bor hon själv på gården. Under alla dessa år har hon tillbringat mycket tid i skogen, med både jakt och bärplockning.

– Jag har lagt mycket tid på harjakt med stövare, men jag har aldrid upplevt att jag varit rädd, konstaterar Elsie Olsson.

Läs också:

Mötena med olika djur har genom åren blivit många, både älg, rådjur, varg, lo och björn har funnits runt knutarna. Men förra året klev det in en ny gäst i skogen runt Vakerskogen. Elsie fick se de första spåren efter vildsvin. Hon mötte dem även på gårdsplanen.

– Det var en sugga med nio kultingar som var på gården och bökade, så jag var ut och skramlade med kastrullock och då sprang kultingarna, men suggan gick emot mig, berättar Elsie Olsson.

– Jag fick ta tillflykt till huset för att komma undan, fortsätter hon.

Då kontaktade hon jägare som var hem till henne och knäppte en av kultingarna, då blev det lugnare. Men de hade i varje fall hunnt rensa hennes potatisland.

– Det var bara sättpotatisen kvar.

Men nu är vildsvinen tillbaka hemma hos Elsie igen och här om natten gjorde de processen kort med hennes gräsmatta. I stort sett hela gräsmattan är förstörd.

– De var här och bökade för några nätter sedan och den aktuella natten satt en kille här och vakade för att kolla om de skulle komma tillbaka, säger Elsie Olsson.

Läs också:

Han hade lämnat gården strax efter midnatt och när Elsie klev upp klockan 06.00 var gräsmattan helt förstörd.

– Jag blev helt förtvivlad, dels för allt som var förstört och dels för att jag förstod att det skulle bli dyrt att ordna till en gräsmatta igen, suckar Elsie Olsson.

Hon ska kontakta Länsstyrelsen för att se om hon kan få någon hjälp, men har ingen större förhoppning om det.

– Det som retar mig är att det finns folk som matar grisarna och då lockas de naturligtvis till området och i det här området finns det inte så mycket folk, sä här kan de böka på i godan ro, konstaterar Olsson.

Hon vet inte om det är samma vildsvin som varit i farten nu, som det vara förra året, men misstänker att det är några av de som var små förra året som växt till sig och fått smak på hennes blommor, potatis och gräsmatta.

Elsie Olsson har bott i många år i skogen och aldrig känt sig rädd, men vildsvinen skrämmer henne.

Det var inte långt till tårarna för Elsie Olsson när hon här om morgonen tittade ut och såg vad vildsvinen ställt till med.

Det kommer att blir dyrt för Elsie Olsson att återställa de skador vildsvinen ställt till med hos henne i Vakerskogen.

Mer läsning