Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansbro lämnar jumboplatsen bland Dalarnas kommuner - inte minst längre

Färska siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, visar att befolkningen i Vansbro kommun ökade med 2,5 procent, eller 169 personer, under 2016.
− Vid utgången av december 2016 bodde 6 884 personer i kommunen. Det är den högsta befolkningssiffran sedan 2008, säger kommunens ekonomichef Catarina Willman.
Ökningen innebär att Vansbro går om Orsa kommun i antal medborgare och ärdärmed inte längre den minsta kommunen i Dalarna.

Annons

Befolkningsökningenunder 2016 beror i första hand på inflyttning från andra länder, vilket handlar om totalt 169 personer. Men Vansbro kommun hade även ett överskott när det gäller inrikes inflyttning. Under fjolåret valde totalt 284 personer att flyttatill kommunen, medan endast 241 flyttade härifrån, vilket innebär 43 nyainvånare. Kommunen har dock fortsatt en utmaning gällande det negativa födelseöverskottet, det dör fler än vad som föds. En utveckling som många mindre orter kämpar med. Under 2016 dog 97 invånare, medan 54 nya Vansbrobor såg dagens ljus för förstagången.

Familjen Beya-Brand, med Jonathan och Sara, samt barnen Tangi, Iris och Lo har bosatt sig i Vansbro.

Bland dem som valde att flytta till Vansbro kommun under 2016 finns familjen Beya-Brand, bestående av Jonathan, Sara samt barnen Tangi, sex år, Iris, fyraår, och Lo, två år. För dem var det en blandning av komponenterna att Sara fick jobb på Vansbro kommun och längtan till skog och natur som förde dem tillVansbro.

− Vi visste att vi ville bo på en mindre ort, och geografiskt tittade vi på ettområde från norr om Göteborg och upp till södra Jämtland. När tjänsten som kommunsekreterare vid Vansbro kommun utlystes så sökte jag den, och när jag fick jobbet så bestämde vi oss för att flytta, berättar Sara.

Familjen tog sitt pick och pack och lämnade Falun för en trea centralt belägen i Vansbro.− Det är väldigt nära för mig till jobbet och för Tangi till skolan. Men detär inte så här vi vill bo egentligen. Vi letar efter ett hus i enskilt läge någonstans i kommunen, med närhet till skog och vatten, men långt till alla grannar, berättar Sara Beya-Brand.

Hela familjen älskar att vistas i skog och mark, och just den direkta närheten till det gör att familjen stormtrivs i Vansbro.

− Man har ju faktiskt i princip orörd mark direkt inpå knuten, för oss ärallting bättre i Vansbro än i stan. Miljön och naturen är ren och man kan plocka svamp och bär och det finns fantastiska kanotvatten. Vi har gjort valet att jag är hemma på heltid med barnen, och vi spenderar i princip all tid utomhus. Det är en trygg miljö för barnen att växa upp i, säger Jonathan Brand.

− När vi flyttade hit så hade vi fördomar om att bo på landet, och om landsortsbor, men folk här har verkligen överraskat till det positiva. Alla ärväldigt öppna, vänliga, hälsar när man möts på byn och vi har verkligen känt oss välkomna, säger Jonathan.

− En saksom vi var lite rädda för att få uppleva var främlingsfientlighet, men det har vi verkligen inte märkt ett uns av, tvärtom. Det enda vi mötts av är. "Vadroligt att ni har flyttat hit”, berättar Sara.

−Kryddor är något jag saknar från stan i förhållande till att bo i Vansbro, konstaterar Sara och skrattar.

− Nej men allmänt ett lite bredare utbud i mataffärerna. Men så blir det ju självklart på mindre orter, det kan inte finnas lika mycket att välja bland. Det känns dock överkomligt.

Nu hoppas familjen på att inom kort hitta sitt drömhus, för att verkligen kunna stadga sig i Vansbro kommun.

− Det finns ju alla förutsättningar för det, funderar Jonathan Brand.

Vansbroborna var alltså vid utgången av 2016 6 884 till antalet, denhögsta siffran sedan 2008, och 23 fler än Orsaborna. Vansbro kommun är därmedinte längre Dalarnas minsta kommun.

IDalarna totalt bodde det per den 31 december 2016 284 531 personer. Enökning med 3 503 personer.

Mer läsning

Annons