Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansbro kommun stänger ett av HVB-hemmen i kommunen - bidragen minskar

Från och med den 1 april i år kommer Vansbro kommunatt avveckla HVB-hemmet Lyckan
− Vi måste vidta åtgärder mot bakgrund av att de statligaersättningarna för HVB ser ut att sjunka. Vi vill inte att skattebetalarna ska behöva stå för neddragningar i andra kommunala verksamheter, sägerintegrationschef Alireza Akhondi.
Förslaget, som innebär nästan en halvering av personalstyrkan, är MBL-förhandlat.

Annons

Alireza Ahkondi, integrationschef i Vansbro, konstaterar att de statliga bidragen minskar och ett HVB-hem nu måste stängas.

Förändringen innebär att HVB-hemmet Ripsstigen omvandlas till ett stödboende med 14 platser. HVB-hemmet Kantaren med 20 platser kommer att finnas kvar.

− På Lyckan, som läggs ner, finns det i dag 10 platser. Med anledning av de aviserade förändringarna kommer vi att gå från 36 medarbetare till cirka 20, inklusive enhetschefen för HVB-verksamheten, Anna-Karin Nygårdhs, samt den kurator vi har inom individ- och familjeomsorgen, säger Akhondi.

Han berättar att det inte varit något enkelt beslutatt fatta, och beklagar att förändringen innebär varsel, men säger samtidigt att omställningen är nödvändig.

− Staten har bestämt sig för att minska ersättningarna från 31 miljoner 2016, till18 miljoner 2017 , och de nya nivåerna börjar tillämpas den 1 juli 2017, säger Akhondi, som menar att det nu gäller att vara proaktiv.

− Vi har de senaste månaderna bedrivit ett intensivtarbete för att identifiera och hantera dolda kostnader. Bland annat har vi förhandlat ner hyreskostnaden för HVB-hemmen och förhandlat bort långa avtal. Vi har också skurit ner på antalet medarbetare och sett över inköp och andra kostnader, säger Akhondi och fortsätter:

– Arbetet har fantastiskt nog lett till en högre kvalitet och rättssäkerhet i vår verksamhet, men nu krävs det ytterligare åtgärder. Vi är enormt tacksamma mot vår fantastiska personal på HVB-verksamheten som på daglig basis gör sitt yttersta för att värna de boende, sina kollegor, och sin arbetsgivare.

Förändringarna är MBL-förhandlade och all personalinformerades under fredagsförmiddagen. HVB står för hem för vård eller boende.

Mer läsning

Annons