Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansbro kommun söker stödfamiljer till funktionshindrade

−Viär i stort behov av nya stödfamiljer till barn och ungdomar med olika typer avfunktionshinder enligt LSS; lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.Att vara stödfamilj innebär att man tar emot barnet i sitt hem ungefär två dygni månaden, berättar LSS-chefen Marianne Brändholm.

Annons

Marianne Brändholm, chef för LSS i Vansbro skulle vilja ha fler stödfamiljer i Vansbro kommun.

När Margareta och Benny Andersson för tolv år sedan bestämde sig för att blistödfamilj åt Ellen, då två år, visade det sig bli ett beslut som förändrade livet.

Stödfamilj är en avlastningsåtgärd för föräldrar till funktionshindrade barn och ungdomar som faller inom ramen för LSS. För att vara berättigad till stöd enligt LSS krävs att personen har exempelvis en utvecklingsstörning, autism, betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder, eller hjärnskada efter olycka eller sjukdom.

Gemensamt för alla LSS-grundande tillstånd är de måste vara stora och orsaka betydande svårigheter för den drabbade.

− Har man ett barn med någon eller några av de här svårigheterna kan man som förälder emellanåt behöva lite avlastning. Då erbjuder lagen möjlighet till stödfamilj, berättar Marianne Brändholm.

Miljöombyte i en trygg miljö kan göra underverk för både barnet och föräldrarna och i Vansbro kommun, där det inte finns något korttidsboende för den här typen av avlastning, är behovet av stödfamiljer stort.

− För att bli stödfamilj krävs ingen särskild utbildning. Det som krävs är intresse och engagemang, möjlighet att erbjuda barnet ett vanligt familjeliv cirka två dygn i månaden. Man måste också vara ostraffad, säger Marianne Brändholm.

I möjligaste mån försöker kommunen att matcha stödfamiljen med det aktuellabarnets intressen.

Benny och Margareta Andersson är stödfamilj för Ellen, som bor hos dem ungefär en helg i månaden.

Benny och Margareta Andersson fick för tolv år sedan frågan om de varintresserade av att bli stödfamilj åt då tvååriga Ellen, som har Downs syndrom.

− Våra egna barn var utflugna och vi hade tiden till det här åtagandet. Vi bestämde oss för att träffa familjen, berättar Margareta.

Det bleven fika med Ellens familj, och snabbt därefter fattade Margareta och Benny beslutet att säga ja. Kort senare var det dags för första helgen med Ellen.

− Det klart det var lite nervöst, men det gick så bra så. Sedan dess har Ellen varit hos oss minst en helg i månaden, ibland lite mer, och det har verkligenberikat vårt liv. Vi har barnbarn i samma ålder och Ellen har blivit väldigt viktig även för dem. Hon har blivit som vårt extra barnbarn, och vi längtarefter henne. Hon ger oss så mycket glädje, framhåller Margareta Andersson.

Hon sticker inte under stolen med att det periodvis har varit jobbigare.

− Men så är det ju med alla barn, och det har aldrig varit något som vi intehar kunnat reda ut. Vi har en väldigt bra relation med hela Ellens familj, och inga planer på att sluta vara stödfamilj. Nu senast Ellen var här så bakade vi, lagade mat tillsammans och hon och Benny åkte milrundan på elljusspåret, avslöjar Margareta Andersson.

I dagsläget har Vansbro kommun akut behov av fyra nya stödfamiljer.

− Om din familj är intresserad, kontakta mig, så ska jag berätta mer. Våra stödfamiljer kan se ut på olika sätt. Vill du göra en insats, en god gärning,och har lite tid över är det här ett oerhört givande uppdrag, säger Marianne Brändholm.

Vansbrokommun söker också kontaktpersoner.

− Att vara kontaktperson är snarast att vara som en ”kommunkompis” åt någon med särskilda behov. Det råder ingen redovisningsskyldighet, man lägger ner den tidman har. Ena veckan kanske man ses för en kort promenad och veckan därpå åker man till Kupolen. Det är viljan att göra något för en annan människa som är det viktiga. Hjärtat måste vara med, poängterar Marianne Brändholm.

Ellens föräldrar har gett sitt godkännande till att flickan namnges.

Mer läsning

Annons