Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tingsrättsdom om hets mot folkgrupp överklagades – hovrätten ändrar inte domen

Den man från Vansbro kommun som för ett par månader sedan dömdes till villkorlig dom och dagsböter för sex fall av hets mot folkgrupp överklagade domen till Svea hovrätt.
Nu har hovrätten tagit upp ärendet men finner ingen anledning till att ändra tingsrättens dom.

Annons
En man från Vansbro dömdes av Mora tingsrätt för sex fall av hets mot folkgrupp, efter flera Facebookkommentarer. Mannen överklagade domen till Svea hovrätt, som dock inte ändrar tingsrättsdomen.Foto Leif R Jansson/TT

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Lista: De mest jagade skotermärkena i Dalarna – så tjänar du tusenlappar på att sälja eller köpa skoter

Allt fler vägar saltas – trots alla protester: Därför har Trafikverket sänkt gränsen för när en väg ska saltas

Sälj dina prylar och klara fattiga januari – här är de hetaste sakerna att kränga

SÅ KÖPER DU PLUS

I november i fjol dömde Mora tingsrätt en man från Vansbro kommun till villkorlig dom och 3 000 kronor i dagsböter för sex fall av hets mot folkgrupp. Mannen hade, vid sex olika tillfällen, skrivit nedsättande kommentarer på Facebook om muslimer och människor med annat etniskt ursprung.

Mannen har medgett att det är han som har skrivit Facebookkommentarerna men han har bestridit ansvar för brott då han menar att han inte hade syfte att missakta en folkgrupp eller annan grupp.

I samband med rättegången i Mora tingsrätt i november uttalade sig mannens advokat Erik Söderman till tidningens utsände.

– Mannen anser att det han gjort väl ligger inom yttrandefrihetens gränser och han ska inte dömas för att han framfört sin åsikt, sade advokaten Erik Söderman då.

Mannen överklagade tingsrättsdomen till Svea hovrätt eftersom han ville bli frikänd, eller i andra hand att brotten skulle bedömas som ringa.

Svea hovrätt skriver i sin dom att den har tagit del av samma utredning som tingsrätten och att den gör samma bedömning som tingsrätten gjorde. Därmed står tingsrättens dom fast.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons