Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten bidrar med 2,6 miljoner till skolan i Vansbro

Vansbro kommun tilldelas 2,6 miljoner kronor för extrasatsningar på lågstadiet och fritidshem. Pengarna kommer från en särskild satsning från regeringen och i Vansbro används de tillresursförstärkning.

Annons

För ett år sedan införde regeringen ett statsbidrag för de lägre årskurserna i grundskolan, kallad lågstadiesatsningen. Syftet är att höja utbildningskvaliteten för de lägre årskurserna och ge lärare i förskoleklass samt årskurs ett till tre mer tid förvarje elev.

När det nu är dags för utbetalning av stödet för andra året har även fritidshemmen inkluderats isatsningen, och hela summan är i år avsatt till insatser på personalområdet. Delar av lågstadiesatsningen är för 2016 öronmärkt för att stödja skolor med stora behov och främja jämlikhet. Pengarna ska användas både till att behålladen personal som anställdes med hjälp av fjolårets medel, samt till att anställa ytterligare personal.

Totalt har regeringen avsatt 2,8miljarder kronor för läsåret 2016/2017, varav 97,5 miljoner går till kommuner i Dalarna. För Vansbro kommun handlar det om ett tillskott om 2,6 miljonerkronor.

− Självklart är det här mycket välkomna och viktiga pengar, säger skolchef Marit Andersson och fortsätter.

− Syftet med de extra tjänsterna är att höja kvaliteten i skolan och på våra fritidshem. Vi fick bidrag även i förra omgången och har därmed redan kunnat anställa extra personal i skolan.

En del av de nyanställda har arbetat med administrativa sysslor, vilket i sin tur har avlastat lärarna så att det frigjorts mer tid till eleverna och till undervisning.

− De flesta nya tjänsterna har riktat sig till eleverna i form av extravuxenstöd på raster och i klassrum. Nytt för hösten är att vi även fått medel till våra fritidshem. I den satsningen har vi en personal som arbetar med sång och musik i förskoleklass och på fritidshemmen, poängterar, Marit Andersson.

Marit Andersson

Mer läsning

Annons