Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skålö skola under luppen- Friskolan vill köpa loss skolfastigheten

Vansbro kommun är i behov av pengar för underhåll av fastigheter där man bedriver egen verksamhet.
Det är ett av skälen till att det nu ligger ett förslag om att Skålö skola försäljs på öppna marknaden.
Alternativen som kommunstyrelsen ska ta ställning för vid onsdagens sammanträde är att kommunen behåller skolbyggnaden eller att fastigheten säljs direkt till Olympicaskolan.

Annons

Politikerna ska återigen ta ett beslut om en eventuell försäljning av skolan i Skålö oi Järna.

Kommunen äger skolan i Skålö och har sedan 2006 hyrt ut den till Olympica som bedriver friskola. Avtalet med Olympica är upprättat i augusti 2006 och hyran är enligt kommunens tjänstemän satt till en marknadshyra. Vid en eventuell försäljning följer hyresavtalet med till nya fastighetsägarna. Även hyresförhållandet mot Olympica blir oförändrat.

Kontraktet skrevs 2006 och löper på tre år med automatisk förlängning i ytterligare tre år och måste sägas upp minst nio månader innan. Det betyder att nuvarande hyreskontarkt löper ut någonstans i mitten av 2018.

I handlingarna till kommunstyrelsens sammanträde noterar man att under de närmaste tre åren krävs underhållsåtgärder vid skolan, vilket i sin tur konkurrerar med de underhållsmedel som krävs vid kommunens egna fastigheter.

För tre år sedan erbjöd kommunen Olympica att köpa skolan för 1,,5 miljoner kronor. Olympicaskolan gav ett bud för fastigheten på en krona. Kommunstyrelsen tackade nej till budet och beslutade att skolan skulle säljas på öppna marknaden. I slutet av 2014 hade mäklaren fått nys om att Olympicaskolan ändå skulle lämna ett bud, men det visade sig var falskt larm. I januari 2015 beslutade fullmäktige att fastigheten skulle plockas bort från försäljningslistan. Olympicaskolan har nu bytt ägare och har aviserat att man är intresserade av att köpa fastigheten, men inte gett något bud.

- Vi har varit i kontakt med Vansbro kommun och talat om vårt intresse av att köpa skolan, men inte lagt något bud, tillägger Fredrik Ahlgren, ägare av Olympicaskolan.

Han menar att det skulle innebära många fördelar med att äga fastigheten i Skålö.

- Då skulle vi kunna styra verksamhetn på ett annat sätt och inte minst trygga skolans framtid, säger Fredik Ahlgren.

Tidningen har sökt ledningen kommunens handläggare, men inte lyckats nå någon ansvarig.

Mer läsning

Annons