Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrik satsar på medalj i Yrkes-EM

I början av december tävlar Europas 500 vassaste ungdomar i yrkesskicklighet i Göteborg. Det är första
gången ett Yrkes-EM går av stapeln i Sverige och det svenska Yrkeslandslaget består av 31 tjejer och killar.

Annons

Nu står det klart att FM Mattsson i Mora går in och stödjer Patrik Eriksson från Vansbro på hans väg mot en pallplats inom VVS.

- Det är klart att jag siktar högt, men det kommer att bli hårt, säger 23-årige VVS-installatören Patrik Eriksson.

Patrik Eriksson från Vansbro hoppas kunna ta en pallplats när Yrkes-EM avgörs på hemmaplan.

Yrkes-EM avgörs den 1–3 december på Svenska Mässan i Göteborg.. Han har legat i hårdträning hela hösten och han har även tidigare erfarenhet av yrkestävlingar, senast från Yrkes-VM i São Paulo, Brasilien förra året. Där slutade han på en tolfte plats av de 27 tävlande.

– Det här är ett gediget och ofta osynligt hantverk som man aldrig blir fullärd inom. Jag ser Yrkes-EM som ett sätt att lära mig mer och tävla med min yrkesskicklighet. Det är spännande att se hur vi ligger till inom VVS i jämförelse med resten av Europa, säger Patrik Eriksson.I våras var han ner till Tyskland för att träningstävla med deras representant i EM i tre dagar.

- Vi slutade på exakt samma resultat och där har jag en svår konkurrent att tampas med på hemmaplan i december, säger Patrik Eriksson.

Yrkes-EM, även kallat EuroSkills, är Europas största tävling i yrkesskicklighet där 500 ungdomar från 28 länder tävlar i 35 olika yrken. Deltagande tävlingsyrken är allt ifrån bilmekaniker, rörmokare och kock till webbdesigner, snickare och undersköterska. Visionen är att Yrkes-EM, som är en del av Yrkesutbildningens år, ska vara en inspirerande manifestation för yrkesvägar och framtidslust för unga. Bakom satsningen står regeringen, genom Skolverket, samt LO och Svenskt Näringsliv.– Vi verkar inom en bransch där vår viktigaste externa kompetens, VVS-installation, är ett bristyrke. Vi vill med vårt nya samarbete med Yrkes-EM och Patrik Eriksson hjälpa till att stärka och lyfta den här unika yrkeskompetensen bland svenska ungdomar. Det är inte bara viktigt för oss på FM Mattsson utan för hela Sverige, säger Fredrik Skarp, vd FM Mattsson Mora Group.

Mer läsning

Annons