Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt elnät i Nås ska säkra eleveranserna - allt ligger nedgrävt i backen

Sedan några år tillbaka pågår ett arbete med att säkra upp elleveranserna till hushåll och företag i Vansbro kommun. Just nu satsar Ellevio 6,5 miljoner kronor på de sista delarna av jobbet i Nås.

Annons

Mycket av det elnät som finns i dag har börjat komma upp i ålder och behöver rustas upp. Dels för att det kanske har en ålder på bortåt 50 år och är slitet allmänt och att transformatorer och liknande helt enkelt har börjat göra sitt.

Det som nu byts och läggs i backen är dels matarledningar på 20 kv och dels matning fram till fastigheter, där det handlar om 400 volt.

– Sammantaget är det nog en mil kabel vi gräver ner i backen och så sätter vi upp elva nya transformatorstationer, berättar Bengt Lundkvist, projektledare på Ellevio, som är nätägare.

För bara ett 20-tal år sedan byttes oftast luftledningar mot nya isolerade luftledningar, men numera är det bara nedgrävda kablar som gäller.

– Undantaget är där det är svår terräng och besvärligt att gräva, där har vi kvar lyftledningarna, det kan exempelvis handla om upp till en mast eller liknande, poängterar Bengt Lundkvist.

En tanke med att gräva ner kablarna, förutom att de ger säkrare leveranser av el, är att underhållskostnaderna minskar påtagligt. Det som händer under livstiden på kanske 40 år, är att en eller annan kabel grävs av.

– Men vi får aldrig de massiva skador som kan bli efter en storm, med stora mängder nedriven kabel som kräver mycket folk för att återställa, poängterar Bengt Lundkvist.

Dessutom kräver luftledningar inspektion från luften vartannat år och var åttonde ska det göras röttest på alla stolpar och röjas i linjen.

– Det som kan hända är att någon gräver av en kabel, därför uppmanar vi alltid att begära utsättning av kapel för att undvika detta, det kostar inget, men kan bli ruskigt dyrt för den ansvarige om en kabel grävs av, framhåller Bengt Lundkvist.

De luftledningar som nu finns kvar i området är bland annat ledningar ut på Finnmarken i Nås, även om det där planeras för åtgärder. Nästa år kommer exempelvis alla ledningar till fastigheterna i Närsen att grävas ner.

– Nästa år kommer vi även att göra ett liknande jobb i Äppelbo som vi nu gör i Nås, där det blir ny matning och nya kablar i backen, berättar Bengt Lundkvist.

För det elnär som nu grävs ner är den beräknade livslängden satt till 40 år, men det finns enligt uppgift det som är mycket äldre än så och som fungerar alldeles utmärkt.

Till nyår ska jobbet i Nås vara avslutat och då ska alla i Nås tätort ha sin elförsörjning via ledningar i backen.

Alla kablar i Nås tätort kommer vid nyår att ligga nedgrävda.

Ibland behövs det en skarv på ledningen och det gäller att det håller, eftersom den ligger i backen.

Bengt Lundkvist, projektledare vid Ellvio.

Bengt Lundkvist kollar in läget ute på jobbet.

Cirka en mil kabel ska läggas ned i backen på Skansbacken i Nås.

Många och långa kablar hamnar under jord.

Mer läsning