Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt bostadsområde planeras i Vansbro

Under hösten har en idéskiss över ett tänkt nytt bostadsområde på Skamsberget tagits fram.
Idéskissen innehåller 19 tomter om cirka 2 500 kvadratmeter vardera i ett älv- och naturnära område nära centrala Vansbro.
Nu vill man undersöka hur stort intresse det finns för tomterna.

Annons

- Vi kommer att behålla ganska mycket av den naturliga skogsmiljön för att förstärka den naturnära upplevelsen, och samtliga tomter kommer att ha närhet till Västerdalälven, säger byggnadsinspektören Emma Hogander.

Här planeras nu för ett nytt bostadsområde i Vansbro.

Då det visat sig att området är flackare än vad man trott, innebär det att ett färre antal tomter än beräknat kommer att få direkt vattenutsikt.

.− Hur många tomter som får utsikt över vattnet vet vi inte exakt, det handlar om en rad faktorer. Vi tittar just nu på olika lösningar, och utreder hur många tomter som kan inrymmas. Däremot kommer självklart alla tomter att ligga i direkt anslutning till vatten (mellan 30 och 300 meter mellan tomtgräns och strandkant), och vi hoppas också kunna erbjuda samtliga tomtägare möjlighet till båtplats direkt nedanför bostadsområdet, berättar Emma Hogander.

Idéskissen som tagits fram innehåller 19 tomter nära Västerdalälven på Skamsberget.

Om allt går i lås kommer en ny, sju kilometer lång vandringsled med utgångspunkt från Skamsberget och runt Skifsforsen att anläggas. Kommunen har nyligen sökt pengar till projektet.

Redan nu har byggenheten registrerat tio spontana intresseanmälningar för en tomt på Skamsberget. Nu vill kommunen veta hur det reella intresset ser ut här och nu. I dagsläget kan man inte säga något om kostnader och till exempel vika hus som får byggas i området. Därför kan man heller inte kräva någon bindade intresseanmälan.

− Men den fortsatta beslutsprocessen underlättas om vi vet att det finns ett faktiskt intresse, så vi vill gärna få in intresseanmälningar, tillägger byggnadsinspektören Pekka Nilsson.

Utskottet Leva och bo har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att fortsätta att bereda frågan.

Mer läsning

Annons