Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närproducerad mjölk kommer från bygden

Kunskapen om närproducerad mjölk sviktar och kan vara vilseledande.
Annika Simm Eriksson från Äppelbo och många andra mjölkproducenter i Öster-Västerdalarna och norra Dalarna som levererar sin mjölk till Arla menar att det finns kunskapsluckor om vilka som dagligen levererar lokalt producerad mjölk.
När kommunerna nu gör en gemensam upphandling av livsmedel, finns en stark oro hos de lokala mjölkbönderna.

Annons

-I nästan alla kommuner som är berörda levereras den absolut mesta mjölken till Arla, säger Annika Simm Eriksson.

Annika Simm Eriksson tillsammans  vill lyfta fram och slå ett slag för lokalproducerade mjölkprodukter. Här tillsammans med ICA-handlaren John Öhrnell i Malung.

Hon konstaterar att det finns totalt 34 mjölkbönder i Väster-och Österdalarna och norra länsdelen och 30 av dem levererar sin mjölk till Arla och tre mjölkbönder till annat mejeri.

-Den enkla förklaringen är att Arla hämtar på alla gårdar då de har hämtningsplikt och inget annat mejeri åker så långt som till Västerdalarna för att hämta mjölk, tillägger Annika Simm Eriksson.

I många år har hon och familjen drivit företaget och lantbruket Västerdala Onwest i Äppelbo. I dag är det sonen Andreas Eriksson som tagit över och ansvarar för produktionen av kravmjölk.

Dagligen blir hon påmind om att det finns en stor kunskapsbrist både hos allmänheten och hos kommunerna varifrån den lokalproducerade mjölken i till exempel Västerdalarna kommer ifrån.

-Jag och mina kollegor hoppas att beslutsfattarna ute i kommunerna förstår vilka som producerar mjölk i deras kommuner och håller landskapet öppet. Det är livsviktigt för att vi ska kunna överleva, tillägger Annika Simm Eriksson.

I Västerdalarna finns sex bondgårdar som producerar mjölk. Sista kravgården längs dalen upp mot Sälen och där Arla hämtar mjölk dagligen är vid gården i Äppelbo. I Malung-Sälen finns inga mjölkproducenter kvar.

-Vi är mellan 40-50 skattebetalare som arbetar på de här gårdarna bara i Vansbro kommun. Dessutom betalar vi dryga avgifter till kommunerna för deras tillsyn på våra mjölkgårdar och vi hoppas att man tänker på de öppna landskapen även utanför tätorterna, säger Annika Simm-Eriksson.

Mer läsning

Annons