Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många tog chansen att träffa sommarens arbetsgivare - speeddejting för att hitta rätt

På måndagseftermiddagen var alla ungdomar som sökt ett feriejobb inom Vansbro kommun i sommar kallade till ett informationsmöte med speeddejting i Teatern. Omkring hälften av de 95 sökande var på plats, och fick då träffa representanter från en rad olika kommunala verksamheter.

Annons

Lena Tilja informerade om regler och avtal för de som vill feriejobba på kommunen.

Det är nu andra året i rad som Vansbro kommun erbjuder allaungdomar mellan 16 och 18 år ett feriejobb under några sommarveckor.

− Erbjudandet riktar sig till ungdomar födda åren 1999, 2000 och 2001. Det man erbjuds är två veckors feriejobb, och vi har fyra perioder mellan veckorna 25 och 32, berättar projektledaren Mia Johansson.

Under måndagens speeddejting fanns representanter från bland annat barnomsorg, äldreomsorg, Vansbrohem, räddningstjänsten och vaktmästeri på plats, redo att berätta om vilka arbetsuppgifter som kan bli aktuella förferiearbetarna inom respektive område.

− Vi kommer så långt det är möjligt att försöka tillgodose allas önskemål om feriearbetsplats, men vi kommer inte att lyckas fullt ut. Vissa arbetsplatser erbjuder exempelvis bara en enda plats, och i de fallen kommer vi att lotta, berättar Mia Johansson.

Den allmänna informationen som inledde speedejtingen stod personalsekreteraren Lena Tilja för. Hon berättade bland annat om saker som villkor, sekretess och vad det innebär att jobba inom kommunen. Därefter välkomnades alla som ville att gå och prata med de samlade representanterna för olika verksamheter. Maria Olofsson från fastighetsenheten hade bland annat förberett med en jacka man fick prova, för att ”känna på” hur det är att jobba som fastighetsskötare− och en lattjolajbanlåda.

Eric Kattan testade på att jobba som fastighetsskötare under speeddejten.

− Vad finns i lådan Maria?

− Lite av varje som har med jobbet att göra. Och så kör vi ju en klassisk”en-ska-bort-lek”, berättade Maria Olofsson lite mystiskt, samtidigt som hon lyckades få på Eric Kattan både jacka och låda

− Så, hur känns det? Undrade hon.

Eric, som sökt feriejobb inom fastighet, tyckte det kändes bra,och berättade att han hoppades på att få ett jobb just inom den verksamheten.

I minglet fanns även kompisarna Malin Aspelin, Alva Andersson och Alma Sandström som alla går i nian. De berättade att de tycker att det är en riktigtbra grej att Vansbro kommun ordnar feriejobb till alla som vill ha ett.

− Jag är till exempel född sent på året, och är därmed lite för ung för att få ett ”riktigt” sommarjobb i år. Då är det här helt perfekt, sa Alva.

Tjejerna har i första hand sökt jobb inom trädgårdsskötsel,sommarkollo och barnomsorg.

Utanför teatern fanns äldreomsorgen och lokalvårdenrepresenterade, och vid den sistnämnda verksamhetens bord stod 16-årige Alexander Bergkvist och diskuterade med lokalvårdarna Ewa Larsson och ElinLarsson.

− Jag vill gärna jobba med lokalvård, jag tycker om att det blir fint när manstädar. Och så finns det ju så himla många roliga burkar och flaskor med olikamedel, sa Alexander.

Ewa och Elin å sin sida berättade om ett fritt jobb där manträffar många människor.

Vid bordet bredvid intresserade sig Emelie Thögersen och Amanda Liss för jobb inom äldreomsorgen.

− Det är ett fantastiskt jobb! Och just med er feriearbetare så tycker de gamlaoftast att det är väldigt roligt när ni kommer. Ni brukar få spela spel med dem, gå ut och gå, baka och ge en liten extra guldkant. Därför brukar ni bli kallade för våra solstrålar, berättade Helena Holmgren, som jobbar med demensvård på Söderåsens äldreboende.

Senast den 4 juni måste de sökande ha tackat ja eller nej till sinferiearbetsplats. Lönenivåerna till ungdomarna är satta enligt gällande avtal,och ungdomar födda år 2000 och 2001 får 69 kronor i timmen, och de födda 1999 får 84 kronor i timmen, exklusive semesterersättning.

Mer läsning

Annons