Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man från Vansbro döms till villkorlig dom med dagsböter för spridning av hat på Internet

En man i 50-årsåldern från Vansbro döms till villkorlig dom kombinerat med dagsböter för hets mot folkgrupp. Mannen har gjort nedsättande kommentarer om muslimer och människor med annat etniskt ursprung.
– En mycket mild dom, praxis för detta är fängelse, säger en talesman för föreningen Näthatsgranskaren.se

Annons

Mannen har gjort sina inlägg på en grupp på Facebook. En grupp som har cirka 26000 medlemmar och är helt öppen för vem som helst att läsa.

Åklagaren har valt att lyfta sex av mannens många inlägg. Det fanns ytterligare sex brottsliga inlägg som Näthatsgranskaren.se lämnat till polisen.

– Flera av dem är om möjligt ännu grövre än de som kommit upp i rättegången, säger talesmannen.

Mannen har i sitt försvar hävdat att han för det första har rätt att tycka vad han vill och dessutom ska inläggen ha varit inriktade på att få igång en debatt om samhället och de förfall, som mannen menar sker. Vid rättegången uttryckte han sin frustration över den flathet som, han anser, svenska domstolar har mot kriminella och då särskilt invandrare.

Han påpekade vidare att de uttalande han gjort var tänkta för den grupp som finns som medlemmar på den aktuella sidan på Facebook, det var inte meningen att de skulle hamna i Mora Tingsrätt.

Domstolen konstaterar i sin dom att det är klarlagt att mannen skrivit kommentarerna och det medger han också. Det är också klarlagt att han måste ha förstått att genom kommentarerna och inläggen har han spridit missaktning för en folkgrupp och han måste också ha förstått att de skulle få den spridning de fick.

Åklagaren yrkade på villkorlig dom, kombinerat med dagsböter och på den linjen gick domstolen. Mannen döms till villkorlig dom, samt till 80 dagsböter å 50 kronor. Han ska dessutom betala 800 kronor till Brottsofferfonden. Till det kommer att han ska betala 1000 kronor av kostnaden för sin egen advokat.

Från Näthatsgranskaren.se hade de helst sett en betydligt hårdare dom, enligt dem är det fängelsestraff för var och ett av åtalspunkterna.

– Det är upp till två års fängelse för detta, så även om han fått fängelse någon månad hade domen varit mild, säger talesmannen.

Nu är det oklart om åklagaren kan överklaga domen, eftersom åklagaren i tingsrätten yrkade på dagsböter.

– Vi får titta på detta och sedan kontakta åklagaren för att försöka få honom att begära att det hela görs om, för detta är en skandalös hantering av detta fall, säger talesmannen.

Erik Söderman, mannens advokat, anser utifrån hans klients ställningstagande att Mora Tingsrätt har gjort en felaktig bedömning.

– Mannen anser att det han gjort väl ligger inom yttrandefrihetens gränser och han ska inte dömas för att han framfört sin åsikt, säger Erik Söderman.

De har heller inte tagit ställning till om de ska överklaga tingsrättens dom.

– Domen har kommit i dag, så det har vi inte hunnit ta ställning till, uppger Erik Söderman.

Mer läsning

Annons