Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maja Hagerman gästar Hulåns ordenshus och berättar om vårt grumliga förflutna

Den uppmärksammade författaren och historikern Maja Hagerman gästar Hulåns ordenshus på onsdag. ”Rasbiologens gåta” är titeln på föredraget som handlar om Herman Lundborg, skallmätningar och vårt grumliga förflutna.

Annons

Maja Hagerman gästar Hulån på onsdag.

Herman Lundborg var chef för Statens institut för rasbiologi i Uppsala 1922-1935, som var det första i världen i sitt slag. Lundborg var en av dem som genomförde skallmätningar. Han mätte, fotograferade, jämförde och delade in befolkningen i grupper med olika värde. Han talade hotfullt om rasblandningens degenererande effekter och framhöll den svenska rasens förträfflighet. Trots det fick han i hemlighet barn med en samisk kvinna och samerna tillhörde de som han betraktade som dåliga. Maja Hagerman har skrivit flera prisbelönta fackböcker om svensk historia och är hedersdoktor vid Uppsala universitet. ”Spåren av kungens män”,” Tusenårsresan”, ”Det rena landet” och ”Käraste Herman” är några av titlarna på hennes böcker. ”Käraste Herman” handlar om just rasbiologen Herman Lundborg. Den historien har också skildrats i dokumentärfilmen ”Hur gör man för att rädda ett folk?” en av flera historiska dokumentärer som visats i svensk television.

Klockan 19. 00, på onsdag rullar det hela igång i Hulåns ordenshus. Entre är 50 kronor och i det priset ingår fika efter föredraget.

Mer läsning

Annons