Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läslov i Vansbro med chanser att vinna biobiljetter

Vecka 44 är det höstlov i Vansbro kommun, en vecka som av regeringen har utsetts till Läslov. På Vansbro bibliotek innebär det chans för alla barn och unga som lånaren fysisk bok eller lyssnar på en ljudbok under veckan att vinna biobiljetter.

Annons

Läslovet vecka 44 är ett brett läsfrämjande samarbete som inleddes förra året. Genom Läsrörelsen samarbetar bland annat elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandlare, idrottsföreningar och företag i det stora växande nätverket som kallas just Läslov. I dag ingår cirka 80 aktörer i nätverket, och målet är att ersätta höstlovet med läslovet, något som statsminister Stefan Löfven (S) stöttade i sitt sommartal i augusti.

Bakgrundentill initiativet är att ungas ordförråd blir allt fattigare och läsförståelsen hos svenska 15-åringar har minskat dramatiskt. Störst är nedgången i redansvaga socioekonomiska grupper. Cirka 20 000 svenska ungdomar kan i dag inte läsa och förstå enkla texter när de går ut grundskolan.

Enligt Läsrörelsen får en människa som saknar ett utvecklat språk mindre inflytande över sitt liv, och i förlängningen kan en dålig språkutveckling i ett land innebära en svagare demokrati. Läsrörelsen arbetar i dag aktivt med läsfrämjande åtgärder och en av dem är Läslovet.

Läslovet innehåller en rad olika aktiviteter runt om i landet, i Vansbro innebär det utlottning av biobiljetter.

− Vi har bestämt oss för att främja läsandet under lovet genom att alla barn och unga som lånar en bok, fysisk, e-bok eller ljudbok, under vecka 44 deltar i utlottningen av biobiljetter. Det enda man behöver göra är att fylla i en blankett som man kan få på biblioteket eller i skolan. Vi hoppas på extra många besök under läslovet, säger Lisbeth Lundberg, barnbiblioteksansvarig vidVansbro kommunbibliotek.

Lisbeth Lundberg är ansvarig för barnbiblioteket i Vansbro.

Mer läsning

Annons