Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens chansning blev dyr affär

/
  • När kommunens mäklare fick nej så gick försäljningen av gamla tvätteriet i Hulån vidare och en företagare i trakten köpte fastigheten för 200 000 kronor.

Kommunen chansade på att priset skulle stiga och tackade nej till 350 000 kronor. Fick i stället bara 200 000 och tvingades stå för driften i två år. Så blev facit av försäljningen av gamla tvättstugan i Hulån.

Annons

Vansbro kommun hade inte längre något behov av den gamla tvättstugan i Hulån. Därför lämnades den över till en mäklare för försäljning.

Det bästa anbudet löd då på 350 000 kronor, men kommunen tackade nej. Deras förhoppning var att kunna få ut 420 000 kronor.

I stället gick kommunen, genom sin mäklare, ut med ett nytt anbudsförfarande. Den man som först bjudit 350 000 kronor gick åter in i budgivningen.

– Kommunen räknade nog med att jag skulle höja mitt bud, men värdet på en fastighet i Hulån är inte så högt. Det första budet lade jag högre än vad jag egentligen ansåg fastigheten vara värd, men jag ville inte att det skulle heta att jag skott mig på kommunens bekostnad, säger mannen.

Nu lade mannen ett lägre anbud vid det andra anbudsförfarandet på 300 000 kronor. Kommunen avböjde åter för att gå ut med en tredje anbudsrunda. Den här gången sänkte mannen sitt anbud till 270 000 kronor och kommunen tackade fortsatt nej.

Vid ett fjärde anbudsförfarande tackade mannen nej.

– Då hade jag löst mitt behov av en till fastighet på egen hand, men jag är förvånad över att kommunen inte tog mina tidigare anbud.

När kommunens mäklare fick nej så gick försäljningen vidare och en företagare i trakten köpte fastigheten för 200 000 kronor.

– Både mäklare och den som köpte har gjort helt rätt. Det jag reagerar emot är att kommunen valde att chansa och att resultatet blev att de förlorade 150 000 kronor mot om de tagit mitt första bud. Därtill har ju kommunen haft driftskostnader under två år på 70 000 kronor per år för fastigheten, säger mannen.

Det gamla tvätteriet hade fått en ny pelletspanna installerad enbart något år innan verksamheten som kommunen drev i lokalen upphörde. Det kan ha varit en orsak till försöken att få ut ett högre belopp, men resultatet blev i stället tvärtom.

Den ansvarige tjänstemannen för försäljningen ska enligt uppgift ha varit för att sälja fastigheten redan vid det första anbudet, men det blev ett politiskt beslut att säga nej och hoppas på ett bättre bud. Så blev nu inte fallet utan resultatet blev i stället en onödig förlust för kommunen.

Mer läsning

Annons