Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han fick inte hämta ut sitt paket – regler sätter stopp: "Aldrig hänt tidigare"

Amonullah Hamdard är asylsökande på Nåshemmet i Nås, nu när vintern kommer skulle han få vinterkläder från vänner i Malmö. Ett paket skickades, men det LMA-kort han har ratades av Schenker, så han fick inget paket.
– Vi har nog inte tänkt på att det kunde bli så här, säger Pierre Olsson, pressansvarig på Schenker.

Annons

TV-klipp: Hör Pierre Olsson, pressansvarig på Schenker, om paketstrulet:

Hamdard kom till Sverige för ett år sedan och hänvisades till Nåshemmet i Nås och har varit där sedan dess. Han har sin familj med sig och barnen behöver kläder som alla andra barn och en vän till honom som bor i Malmö lovade att skicka lite kläder till barnen.

Vännen lämnade in paketet i Malmö och efter någon dag fick Amonullah Hamdard en lapp om att paketet fanns att hämta hos Schenkers ombud i Nås.

Han var dit och skulle hämta paketet och visade sitt LMA-kort som han fått från Migrationsverket och är det enda sättet han kan legitimera sig på.

– Men det blev nobben, mitt kort dög inte och något paket fick jag inte, berättar Amonullah Hamdard.

Hans lärare på skolan där han läser svenska, Susanne Forswall Larsson, blev mycket upprörd och följde med honom till ombudet. Men det räckte inte med att hon med hjälp av sitt svenska körkort legitimerade sig och intygade att han var den person som paketet skulle till.

– Jag blev uppriktigt förbannad och undrade vad fan de höll på med, berättar hon.

Hon kontaktade Schenker och där var beskedet att något paket skulle inte det lämnas ut, sådana var rutinerna.

– Man kan ju undra vad som händer när paketet skickas tillbaka till avsändaren och den också är asylsökande, hamnar alla outlämnade paket i en stor låda på något lager som Schenker, funderar Susanne Forswall Larsson.

Pierre Olsson, pressansvarig på Schenker, blir fundersam när han hör detta. Att de inte godtar LMA-kortet beror på att flera av deras kunder kräver att det ska vara en svenk legitimation, men att om det är med någon med svenskt körkort borde det kunna lösa sig.

– Jag har kollat upp detta och det har faktiskt aldrig hänt tidigare och det är nog ingen som tänkt på att det faktiskt skulle kunna bli så här, att ett paket inte kan lämnas ut och sedan inte heller hämtas ut av den som skickat det, säger Pierre Olsson.

Han konstaterar att det kan bli en helt absurd situation, men konstaterar samtidigt att någon stor låda med outlösta paket finns det inte hos Schenker.

– Detta måste vi självklart hitta en lösning på, vi kan inte ha det på det viset att våra kunder inte kan hämta ut sina paket, samtidigt är det bra att våra ombud följer rutinerna.

– Vi har nog fler skandaler på oss där vi lämnat ut till fel personer, summerar han.

För Amonullah Hamdard löste det sig genom att paketet fick en ny adress till en person med svenskt personnummer och barnen kunde till sist få sina kläder.

Att visa upp sitt LMA-kort räckte inte för att Schenker skulle lämna ut ett paket till Amonullah Hamdard.

Att Susanne Forswall Larsson visade sitt svenska körkort, räckte inte för att styrka Amonullah Hamdards identitet.

– Jag blir riktigt förbannad när det fungerar så här, säger Susanne Forswall Larsson.

Mer läsning