Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart på sparkfabriken- nya hundsparken på väg ut på marknaden

A kick to the dog.
Trots att snön lyser med sin frånvaro är det nu full fart på produktionen vid Vansbro sparkfabrik i Äppelbo.
Från den lilla fabriken med många skymslen och vrår har redan många sparkar levererats under hösten och efter det att första snön började att falla.

Annons

- Det satte rejäl fart från början och vi sålde ett par tusen sparkar i ett nafs, säger Eljan Bertilsson, ägare till Vansbro sparkfabrik.

Eljan Berilsson med  en prototyp av hundsparken.

I dagsläget är man sju anställda vid fabriken. Den stora produkten är förstås den klassiska sparkstöttingen. Men under årens lopp har Eljan Bertilsson utvecklat och skapat många olika modeller. I dag finns det sparkstöttingar som kan användas till det mesta och året runt.

- I år har vi utvecklat och tagit fram en hundspark som man kan ta sig fram med både på is, snö och skare och med hunden som draghjälp, berättar Eljan Bertilsson.

I grunden är det en standardspark som byggts till och om. Till exempel har en störtbåge i hårdplast monterats i framändan på sparken. Detta för att lättare ta sig fram i trånga skogspartier eller liknande utan att fastna. Handtagen på stöttingen har av samma skäl flyttats längre in.

- Man kan till exempel sätta på lite bredare plastmedjar om man ska åka på skare, säger Eljan Bertilsson.

Runt 7 000 sparkar tillverkas årligen vid fabriken i Vansbro.

När man vandrar runt i sparkfabriken i Äppelbo kan man snart förstå att det finns många finesser och tillbehör att hitta hos dagens sparktillverkare.

- Det vi märkt av i år att sparkstöttingen fått en uppsving och står högt upp på den nostalgiska listan, tillägger Eljan Bertilsson.

På sparkfabriken väntar man nu på att snön ska börja att falla.

Nu hoppas sparkstöttingsfabrikören inte bara på att snön ska börja att falla över hela landet. Mycket talar även för att man inom en snar framtid ska ro i hamn en planerad export av sparkar från Äppelbo till Kanada.

Mer läsning

Annons