Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart på fiberutbyggnaden av bredband

Fiber har nu kopplats in hos alla kunder i Skamhed, Skamsberget och delar av Vansbro.
Allt förberedelsearbete samt kanaldragning är klart i Skålö/Ilbäcken fram till korsningen i Nordanåker.

Annons

.- Vi återkommer med tidplan för inkoppling i fastigheterna där, men det är glädjande att kunna berätta att det verkligen rör på sig på bredbandsområdet i kommunen, säger Vansbro kommuns bredbandskoordinator Rolf Eriksson.

Rolf Eriksson kan konstatera att det händer saker

Han berättar att jobbet med schaktning nu fortsätter genom Nordanåker och fram till Storbyn, där en huvudnod ska placeras.

− Vi räknar med att vara framme vid Säljevägen i början av december och schaktarbetet fortsätter så länge vädret tillåter.

Projektering av nätet för övriga delar av Dala-Järna samt Noret pågår och beräknas vara klart under vår/vintern. När tjälen har gått ur marken till våren fortsätter man med Storbyn samt centrala Dala-Järna, och därefter längs väg 539 mot Kvarnåker och Noret.

- Vi kommer att gå under järnvägen och bygga mot Västgård, Strandvägen och områdena där omkring. I takt med att projekteringen färdigställs ska vi upprätta en tidsplan för hela Dala-Järna, säger Rolf Eriksson.

Målet är att större delen av samhället ska vara försett med fiber under 2017. Om målsättningen håller beror bland annat på hur länge markarbeten tillåts under innevarande säsong, med tanke på tjäle och andra väderomständigheter.

- För att underlätta projekteringen, och samtidigt få bästa möjliga ekonomi i projektet, är det önskvärt att alla som har bestämt sig för att ansluta sig till Vansbro Fiber så snart som möjligt skickar in sina avtal, säger Rolf Eriksson.

Fortfarande gäller den lägre anslutningsavgiften om18 750 kronor. I priset ingår allt arbete- förutom grävning från tomtgräns och in till huset- allt materiel samt inkoppling av mediabox. Samma anslutningsavgift gäller även för företag.

I övriga delar av kommunen pågår just nu projektering av kommande årsutbyggnad, bland annat i Uppsälje samt västra sidan om älven mot Nås och vidaremot Lindesnäs.

− Vi kommer då att passera byar som Gruvan, Grånäs, Utsälje, Snöborg, Heden, Tyna,Storbyn, Haga, Änge, Närsjö samt Orsala, och beräknar att vara framme i Lindesnäs under sommaren 2018. säger Rolf Eriksson.

Vidare projekteras nu även delen Vansbro−Äppelbo, inklusive byarna Rågsveden, Roddarheden,Sörombäcken, Tuvheden, Opsaheden, Risheden samt Sälen och Torvallen.

Mer läsning

Annons