Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Effektkarta bidrar till skapandet av Vansbros nya kommunwebb – "Hjälper oss behålla rätt fokus"

Annons

En referensgrupp med invånare i Vansbro kommun har sagt sitt.

Så vill man att det nya kommunwebben ska fungera.

Ett samarbetsprojekt där kommunerna i Vansbro, Mora, Orsa och Älvdalen ska bygga nya externa webbplatser, en för varje kommun, och där en effektkarta ska bidra till utformning.

Skriven på ett enkelt och begripligt språk. Den ska känneteckna Vansbro kommuns nya webbplats – enligt de medborgare som intervjuats.Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Totalt intervjuades 48 medborgare i olika åldrar och med olika bakgrund och intresse, allt från företagare, småbarnsföräldrar, aktiva inom föreningslivet, anhöriga till brukare inom äldreomsorgen till personer med olika funktionsvariationer.

Resultatet har resulterat i en effektkarta som kommer att fungera som en kompass genom projektet, för att nå uppsatta mål.

"Vi inledde med en workshop där vi diskuterade syfte, målgrupper och vilka effekter vi vill uppnå med våra nya webbplatser. Därefter har webbyrån HiQ intervjuat medborgare i Mora, Orsa, Vansbro och Älvdalen om deras behov och förväntningar", berättar Per Wikström, webbutvecklare i Vansbro kommun, på kommunens hemsida.

Förväntar sig att själva kunna utföra sina ärenden hos kommunen

Intervjuerna genomfördes under två månader, september och oktober, och det som kommuninvånarna eftersökte var modernare webbplatser, där information och kontaktuppgifter var lätt att hitta.

Fler e-tjänster var också ett önskemål – om det inte var alltför komplicerat att hitta/använda.

"Våra medborgare förväntar sig att själva kunna utföra sina ärenden hos kommunen när som helst på dygnet och utan väntetider", betonar Per Wikström.

Effektkartan ska ligga till grund för Vansbro kommuns nya webbplats.

Eftersom många använder sig av mobilen är ett krav bland medborgarna att webbplatserna fungerar bra i mobilen och att informationen finns på fler språk än svenska.

Tydliga typsnitt, färgkontraster samt tekniska hjälpmedel, som exempelvis att kunna förstora texten eller att få den uppläst, är funktionsvariationer som efterfrågats.

De intervjuade har också betonat vikten av att texten på den nya kommunwebben ska vara skriven på ett enkelt och begripligt språk.

Effektkartan är ett verktyg som kommer att hjälpa oss prioritera

"Att nya vansbro.se ska vara tillgänglig för så många som möjligt är en viktig del i utvecklingen av webbplatsen. Genom att designa för personer med störst svårigheter kommer webben att fungera bättre för alla", säger Per Wikström. En positiv bild av respektive kommuner ska också avspeglas på webbplatserna.

"Vi har fått en bra bild av vad våra medborgare tycker är viktigt, det tar vi med oss in i det fortsatta arbetet. Effektkartan är ett verktyg som kommer att hjälpa oss prioritera, avgränsa och behålla rätt fokus genom hela projekten", menar Vansbro kommuns webbutvecklare.

Mer läsning

Annons