Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äppelbo AIK vill sälja den alpina anläggningen till kommunen

Framtiden för den alpina anläggningen vid Hunflen i Äppelbo ser allt annat än ljus ut.
Redan nu har avvecklingen av den alpina anläggningen startat då föreningen sålt pistmaskin och snökanoner.
Nu vill Äppelbo AIK sälja backen och fyra byggnader till Vansbro kommun för 250 000 kronor.

Annons

Äppelbo AIK vill sälja den alpina anläggningen vid Hunflen till kommunen.

Det har varit många turer hit och dit. Under årens lopp har den alpina anläggningen brottats med ekonomiska problem, milda vintrar och problem med till exempel pumpar rtill snökanonerna . Trots det har frivilliga krafter lyckats hålla igång verksamheten i nästan 30 år. Men sedan några år har verksamheten legat i träda.

Vansbro kommun har sedan 1991 haft ett lån till Äppelbo AIK avseende skidanläggningen på 1,9 miljoner kronor. För fem år sedan tecknades ett avtal mellan Vansbro kommun och Äppelbo AIK som bland annat innebar att backen skulle hållas öppen ett antal veckor per år och att föreningen skulle ansvara för drift och underhåll. I gengäld skulle Vansbro kommun skriva ner lånet med 900 000 kronor 2011 och därefter 100 000 kronor per år. Förutsättningen var var att åtagandet skulle följas. Avtalet upphörde att gälla 2014 då föreningen på grund av snöbrist och andra faktorer inte längre kunde driva verksamheten utan driftsbidrag. I dagsläget uppgår lånet till 800 000 kronor.

I dagsläget används backen av cykelgymnasiet som haft ett särskilt avtal med föreningen om nyttjandet.

På tisdag den 29 november ska kommunstyrelsen fatta ett beslut om hur kommunen ska ställa sig till Äppelbo AIK:s erbjudande. Västerdalarnas utbildningsförbund har i en skrivelse påtalat vikten av att ha godkända träningsanläggningar för att kunna driva och utveckla Cykelgymnasiet. Man är därför beredda att även fortsättningsvis hyra en liten del av Hunflen (liften och husen) och inomhushallen. Man är ändå inte untresserade av att överta driften av Hunflen.

I ett tjänsteutlåtande som ligger till grund i ärendet rekommenderar man två alternativ till beslut. Ett är att kommunen antar erbjudandet från Äppelbo AIK om att köpa anläggningen, men att ersättning ej utgår då föreningen fortfarande har ett lån till kommunen. Det andra förslaget är att Vansbro kommun tackar nej till erbjudandet från Äppelbo AIK.

Mer läsning

Annons