Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansbro blir säkrare

Annons

Det var i slutet av förra året som kommunen beslutade att frångå investeringsstoppet för att köpa in den nya utrustningen för omkring 300 000 kronor. Hittills har räddningskårerna fått lita till de räddningssaxar som utvecklades av Harry Alho i Nås för omkring 20 år sedan och som då var en revolution. Dagens bilar är dock betydligt kraftigare och kräver därför ny teknik.

- Det har hänt att vi inte klarat att klippa av takstolparna på nya bilar och oftast är det just sådana bilar som åker till och från fjällen, säger Peter Qvarnström.

Under tre dagar har Conny Ingvarsson från Hässleholm lärt räddningspersonalen allt om den nya utrustningen och vid Vansbro skrotaffär hade sex bilar släppts från en hög kran för att skapa realistiska objekt inför utbildningen.

Den sax som Vansbrokåren nu fått är den första som levererats till Sverige. Klippkraften är hela 90 ton vilket ska klara alla dagens behov.

I utrustningen ingår även en så kallad spridare och en mindre sax för att klippa bort pedalställ, rattkransen och liknande föremål som är i vägen under räddningsarbetet.

Den största nyheten för Vansbrokåren är ändå två hydrauliska bändare som klarar att pressa isär ett ihoptryckt fordon.

- Bändarna är något som vi verkligen har saknat eftersom många sitter fastklämda med benen och fötterna. Nu kan vi pressa isär bilen inifrån så att de kommer loss, säger Peter Qvarnström.

En annan nyhet är också att den bensindrivna hydraulpumpen klarar att försörja tre verktyg samtidigt.

Tidigare har vi inte kunnat använda mer än ett verktyg åt gången så vi kommer att kunna arbeta betydligt effektivare, säger Peter Qvarnström.

Till måndagskvällens utbildning var även kommunstyrelsens politiker inbjudna för att se vad den nya utrustningen klarar. Någon större uppslutning blev det ändå inte. Centerns Wahan Harutun var den ende politiker som orkade masa sig ut.

- Vi politiker tar beslut om sådana här investeringaroch då är det också vår skyldighet att ta reda på vad det är vi beslutar om, säger Wahan som var mycket imponerad av vad han fick se.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons