Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vann striden om säbo

Annons

-Det är fantastiskt att vi fick rätt till slut, säger Hans Richaud, m, ledamot av socialnämnden och kommunfullmäktige i Säters kommun.

Det var vid ett kommunfullmäktigemöte i februari i år som Hans Richaud lättade på trycket genom att anklaga Säters kommun för att hantera äldre personer "ovärdigt".

"Jag tycker det är ovärdigt av Säters kommun att behandla de mest sårbara medborgarna på detta vis", sa Hans Richaud och pekade på det faktum att kommunen tänkte fortsätta att dra ner på platser inom särskilt äldreboende för att spara pengar.

Det var i en interpellation till kommunfullmäktige som Richaud pekade på att det faktiskt fanns en kö på tretton personer som behövde plats inom särskilt äldreboende.

Det föranledde centerpartisten Karl-Erik Finnäs att gå upp i debatten och säga att man inte "kan ändra ändra på långsiktiga åtgärder" och betonade att "det är ekonomin som styr".

-Det finns inga äldre personer i Säter som far illa och som inte har livets nödtorft, sa Karl-Erik Finnäs.

Nu har det tydligen tillsatts pengar för att fem till åtta säbo-platser ska öppnas i Fågelsången, enligt Hans Richaud. Varifrån dessa pengar kommer kan inte Richaud svara på.

- Man flyttar Smedjan upp till Enbacka där det blir korttidsplatser istället, säger Hans Richaud.

Antalet platser för särskilt boende, säbo, har minskat från 117 år 2002 till dagens 73 platser. En säbo-plats kostar 600 000 kronor per år medan en plats i hemmet med hemtjänst kostar 200 000 kronor. Säters kommun har därmed sparat mycket pengar på de äldres bekostnad, enligt Haans Richaud.

Richaud är mycket kritisk till att kommunen fyller upp Smedjan som är ämnat åt korttidsboende med personer som är i stort behov av särskilt äldreboende.

- Här finns idag flera äldre som istället väntar på säbo-boende, människor som har som har fått beviljat säbo-platser som inte finns, sa Hans Richaud vid fullmäktigemötet i februari.

Han betonade också att då fanns det utskrivningsklara äldre som väntade på korttidsplatser till en kostnad av 3 000 kronor per dag men som inte ens fick en korttidsplats för att de var upptagna.

Detta fick till följd att hemtjänsten i exempelvis Gustafs tvingades "arbeta 104 procent vilket är en omänsklig rovdrift på personal", sa Hans Richaud.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons