Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vann spelmanstävlingen "för enastående spel och en riktigt bra vals"

Annons

Ola Bäckström, från Falun, vann under fredag kväll den prestigefyllda spelmanstävlingen vid Zorns gammelgård i Mora. Med motiveringen "För ett enastående spel och en riktigt bra vals", kunde juryn efter nästan en timmes överläggning, kora den lycklige vinnaren.

Kvällsolen glittrade vackert i trädtopparna vid Zorns gammelgård, när finalisterna i spelmans-tävlingen lästes upp. Under dagen hade 23 väletablerade fiolspelare från hela landet gjort upp om de fem finalplatserna.

Tävlingsreglerna var enkla och innebar att samtliga tävlanden skulle framföra en valfri traditionell låt, samt en egenkomponerad låt. Inte fullt lika enkelt var det sedan för juryn att välja ut vilka av de duktiga musikerna som slutligen skulle göra upp om titeln och priset - en specialtillverkad fiol, i Guarneri del Gesu-modell, byggd av Per Klinga. De som valdes ut till finaluppspelning var: Thuva Härdelin, Malmö, Marie Stensby, Hammerdal och de tre Faluborna Maria Jonsson, Anders Bjernulf och Ola Bäckström.

Publiken satt nästan som trollbunden när spelmännen en efter en klev upp på scenen och framförde sina bidrag. Bland de fem finalisterna fanns flera storfavoriter och det blev en lång och nervös väntan innan juryn till slut hade enats om en vinnare. Efter nästan en timmes överläggning hade man dock kommit fram till att Ola Bäckström, från Falun, var kvällens bäste spelman.

- Inget var självklart från början, utan det var en process som klarnade efter hand. Men sedan var man säker. Och vi var faktiskt ovanligt sams den här gången, berättar Björn Ståbi, en av jurymedlemmarna.

- Vi i juryn känner ju många av de här spelmännen sedan tidigare, så i bedömningen var det viktigast att utgå från vad de presterade just för stunden, fortsätter han.

Jurykollegan Roger Tallroth instämmer.

- En musikupplevelse är komplex, antingen "träffas" man av musiken eller så gör man det inte. Man kan inte fånga det i termer.

Kvällens förstapristagare Ola Bäckström var också fundersam kring hurvida man kan tävla i musik eller inte.

- Jag har alltid varit "anti" musiktävlingar, för alla upplever ju musiken så individuellt.

Mot bakgrund av sitt resonemang var det också första gången Ola Bäckström ställde upp i en tävling.

- Jag var med mest på kul, men det är klart att jag är jätteglad över vinsten. Och så behövde jag verkligen en ny bra fiol, skrattar Ola Bäckström.

JEANETTE LUNDBECK

Mer läsning

Annons