Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vann mot kommunen

Annons

-Det känns jätteskönt. Jag hoppas att det här är över, säger Jörgen Wikström om kampen som började vid skolstarten i höstas när sönerna Pål, 9, och Max, 8, plötsligt inte fick busskort i skolan.

Det hade de fått tidigare år. Inför höstterminen hade kommunen beslutat att bli strängare vid utdelning av skolskjuts för att spara pengar.

Familjen Wikström bor i Lergärdet, vilket enligt kommunens egna bestämmelser är tillräckligt långt från skolan för att kommunen ska betala för bussresan.

Men sönerna har ändå diskvalificerats för att de är inskrivna i skolbarnomsorgen.

Till dessa barn har kommunen, enligt skollagen, ingen skyldighet att ordna fria bussresor.

I det här fallet går sju av tio resor direkt till och från skolan.

-Jag vill bara att kommunen ska betala för de här sju resorna. Men barnen blir automatiskt nobbade skolskjuts bara för att de är inskrivna i skolbarnomsorgen. Det är det som är fel, berättar Jörgen Wikström.

Därför överklagade han till länsrätten. Och fick medhåll. Kommunen överklagade till nästa instans, kammarrätten, som dagarna före jul också gav pappan rätt.

Nu har Jörgen Wikström från personer inom kommunen fått veta att beslutet troligtvis inte överklagas vidare till Regeringsrätten, som är sista instansen.

Med det hoppas han på ett slut på striden och att pengarna som lagts ut för höstterminens buss-resor återlämnas till honom.

-Det kostar oss 200 kronor per busskort och barn i månaden. På de nio månader som barnen är i skolan på ett år blir det 3 600 kronor. Det finns bättre saker som vi kan lägga de pengarna på, säger pappan.

Kammarrättens dom kan innebära att frågan blir juridiskt praxis. Därmed kan andra hänvisa till fallet Wikström och få fria skol-resor.

-Jag vet i alla fall att det är ett par familjer till i Lergärdet som är i samma situation, säger Jörgen Wikström.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons