Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandrarhem på toppen

Annons

Fredrik Blom, 25 år, och Ronnie Säfström, 29 år, kommer från Ludvika respektive Vagnhärad. De har blivit riktigt frälsta på Älvdalen och Väsa.

Det hela började med att en kompis till Fredrik behövde hjälp med att ordna en tävling i Väsabacken, en tävling som blev en sådan succé att den ska köras även i år.

Under tiden i Väsa bodde de i toppstugan, där det tidigare var servering. De blev så förtjusta i utsikten att de kom in på tanken att ordna ett vandrarhem i topp-stugan.

Sagt och gjort, nu arrenderar de toppstugan av Wäsabergen och räknar med en hel del aktiviteter där.

- Vi tyckte att det var så dumt att det stod tomt däruppe. Det var nästan självklart att det skulle bli ett attraktivt boende, säger Fredrik och Ronnie, när vi besöker dem i toppstugan, där de nu håller på att ställa allt i ordning.

Sammanlagt 30 bäddar i sovsalar kommer det att bli. Gästerna kan sedan laga mat i det serveringskök som finns sedan tidigare och just nu håller de på att installera fler duschar för de boende.

- Då kan vi hjälpa till med boende, eftersom det ju ofta blir fullt i Väsa stugby, säger de glatt.

Toppstugan har ett fantastiskt läge uppe på Väsagnupen och utsikten går minsann inte av för hackor; man ser hela Österdalälvens dalgång ända ned till Siljan och - om vädret är klart - de blå bergen söder om Siljan.

Dessutom finns en bastu med tillhörande badtunna i söder-branten med samma otroliga utsikt.

Både Fredrik och Ronnie är utbildade snowboard-instruktörer och därför är vissa verksamheter, där boendet kommer väl till pass, självklara:

- På vintern ska vi ordna snowboardläger med boende här och aktiviteter i backen, säger Fredrik. Vi ska också dra igång verksamheten med träning på onsdagar i Väsa snowboard- och freestyleklubb, som startade förra året, men som haft lite dålig verksamhet.

Sommartid blir det cykelläger för sådana som tycker om att åka mountainbikes.

- Vi tänker oss uthyrning av mountainbikes, downhill-cykling i backen och guidade turer bland annat.

Dessutom blir det Hillcart, som dras upp via stolliften och sedan bjuder på en hisnande tur nedför backen med både lättare och svårare banor.

Hillcart är små bilar som inte har några motorer utan bara bromsar och de som provat på det tycker att det är jätteroligt.

- Det ska bli jättespännande att se vad som händer. Vi har många idéer, säger de båda innan de susar vidare ned i Väsabacken för att hjälpa till med olika sysslor där.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons