Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandrade från Almo by till Råbäck

Annons

De gick rakt in i historien.

För några av deltagarna var Siljansnäs hembygdsförenings fäbodvandring en resa i tiden - tillbaka till barn- och ungdomen.

- Vi återupplevde barndomen, berättar systrarna Britt Bondin och Gunnel Hall, som i unga år regelbundet vandrade mellan hemmet i Almo och fäbodstugan i Trätbodarna.

Ungefär 25 personer deltog när hembygdsföreningen på lördagseftermiddagen arrangerade en vandring från Almo by till Råbäcks fäbodar.

- När vi var små gick vi ofta den här stigen till Trätbodarna, berättade Gunnel Hall.

- Familjen brukade också fira jul i fäbodstugan, mindes Britt Bondin.

Men med åren - och nya bilvägar - kom fäbodvandringarna att ersättas av bilturer, trots att bilvägen till Trätbodarna är flera gånger längre än stigen genom skogen. Men Britt och Gunnel har fortsatt att vandra fäbodstigen - i minnet.

För dem utgjorde hembygdsföreningens fäbodvandring en möjlighet att väcka minnen och återuppleva barndomen.

Föreningens ordförande Åke Alm och Back Einar Johanssom lät deltagarna åka i lövade vagnar från Almo till vändplanen vid Getsvad. Under en paus vid Stupkvarnen, som hembygdsföreningens Göran Skarner röjt fram ut sly och glömska, berättade Åke och Göran om folktro - Näcken, älvor och troll - och vattenkraft i Almoån.

- Enligt 1663 års inventering fanns det elva kvarnplatser vid ån, berättade Göran, som inför vandringen satt upp skyltar vid ett par av de platser där människan en gång tämjt och tagit hjälp av vattnets krafter.

Flera av kvarnplatserna finns i anslutning till den gamla ångsågsruinen vid Almoåns utlopp i Alviken och kommer att märkas ut under arbetet med den nya vandringsleden runt viken.

Efter ungefär en halvtimmes vandring nådde deltagarna Råbäck, där Råbäcksgubben Arne Risander mötte och berättade intressant och initierat om fäbodstället. När det började regna bjöd Inger Erkers in vandrarna i sin stuga, som tillhört hennes förfäder och som hon för en tid sedan köpte. När vandrarna lämnade värmen kring brasan i stugans öppna spis hade regnet upphört.

- Mycket intressant, tyckte Britt Bondin efter en dag på sin barndoms fäbodstig.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons