Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vana vid att regera i minoritetsställning

Annons

Lars Ohly har för övrigt efter DN intervjun där har krävde ministerposter givit besked om att han kan tänka sig att stödja en ren socialdemokratisk minoritetsregering. Så Kenneth Johansson försöker koka soppa på en spik.

Intressant i sammanhanget är att det enda parti, utöver samlingsregeringen under andra världskriget, mitt parti haft koalition med så är det centern. Det skedde under åren 1936-1939 och 1951-1957.

Socialdemokraterna samverkade i modern tid med centern under Olof Johanssons tid som partiordförande. Det handlade då bland annat om att sanera den svenska ekonomin.

Kanske är det sådant som Johansson och den nya centern nu vill glömma. Nu har ni sålt er till moderaterna och era nya vänner i högerburen. Centern har intagit mycket högervridna ståndpunkter som bland annat att anställningstryggheten för ungdomar under 26 år ska avskaffas. Under Maud Olofssons styre har centern i rikspolitiken förändrats till ett högerparti.

Intressant att fråga sig är: Hur ska en alliansregering se ut? Vi står för en ren socialdemokratisk regering. Men vilka ministerposter får centern om högerpakten vinner valet?

Ska Maud Olofsson bli statsminister? Om inte, vilken ministerpost får hon?

Glöm heller inte att ni är oeniga i frågor som exempelvis rör fastighetsskatten, synen på buggning, delar av utrikes- och säkerhetspolitiken, delar av arbetsrätten, energipolitiken, miljöpolitiken, regionalpolitiken, familjepolitiken och föräldraförsäkringen samt avgifterna för läkemedel. Frågetecknen är många.

Oenigheten kommer om högerpakten får regera att leda till handlingsförlamning. När oenigheten sedan kombineras med sådant som sänkt a-kassa och sjukförsäkring så är konfrontationen med fackföreningsrörelsen ett faktum och läget för Sverige blir minst sagt tillspetsat. Landet splittras när vi behöver samarbete.

PETER HULTQVIST PETER HULTQVIST ÄR ORDFÖRANDE FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I DALARNA.

Mer läsning

Annons