Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välstånd kräver kärnkraft

Annons

Vi är helt beroende av tillgång till ren, billig och effektiv energi för vårt välstånd. För närvarande är kärn- och vattenkraften de bästa tillgängliga energikällorna.

Kanske vi i framtiden kommer att kunna utveckla tillräckligt bra och storskaliga alternativ. Sannolikheten för det har minskat sedan regeringen beslutat att halvera forskningsanslagen.

Regeringen vill avveckla kärnkraften. Man har redan börjat med de två reaktorerna i Barsebäck. En eftergift dels till danskarna och dels till miljöpartiet.

Bland dem som har någon uppfattning är det över 80 procent som inte vill följa folkomröstningsbeslutet och avveckla kärnkraften till 2010. Till och med inom (s) finns det några politiker som vågar sticka upp och kritisera regeringens politik, bland dem Leif Nilsson, kommunalråd i Smedjebacken.

Utvecklingen har inte stått stilla på kärnkraftens område sedan 1980. Säkerhet och effektivitet ökar hela tiden. De främsta alternativen är att importera dansk och polsk kolkraft eller rysk och finsk kärnkraft. Vi borde satsa på kärnkraften. Det skulle vara bra för Sverige som land och Ludvika som "kraftkommun".

GREGER WIKSTRAND

Mer läsning

Annons