Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valrörelsen ett Vasalopp

Annons

Så har då det väntade inträffat om det förestående riksdagsvalet nästa år.

Visserligen är det bara opinionsmätningar som visar på ett trendbrott bland väljarsympatierna, men med tanke på föregående val kan de mycket väl visa sig tillförlitliga. Om så sker är det inget att undra över.

Alliansens ständigt krystade förklaringar om enighet åratals före ett val, tyder på att sprickorna i en eventuell koalitonsregering inte blir mindre vid ett maktövertagande.

Att som Fredrik Reinfeldt gå ut med de stora kanonerna i förtid, att exempelvis kalla (m) för det nya arbetarpartiet, jaga sjukskrivna och arbetslösa med blåslampa för att få ut dessa till jobb som inte finns, förändringar i arbetsrättsfrågor och trygghetssystem och så vidarea har naturligtvis genomskådats av de lägre klasserna i samhället, som än så länge tillhör majoriteten av väljarna.

Visserligen har socialdemokraterna också svikit dessa grupper på många sätt, men det är mera realistiskt att tro på tomten som välgörare, än på en m-ledd koalitionsregering.

Vi äldre med minnen från 20-30 talets Fattigsverige, ser vissa tendenser på att samhällsutvecklingen är på väg tillbaka dit igen.

Pågående valrörelse har vissa likheter med Vasaloppet. Borgarna insåg tydligen inte att först till toppen i Evertsberg är bara en etappseger.

De som sparat lite på krutet kanske har större krafter kvar till slutspurten och når målet som segrare.

ELOF ROOS

Mer läsning

Annons