Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vallkullornas graffiti unik kulturskatt i trä

Annons

När tidningen träffar Rolf Lundqvist sitter han i samspråk med Erik Vestberg i hans hem i byn Näset utanför Furudal. Rolf berättar att Erik har unika kunskaper om det gamla fäbodlivet i Ärteråsens fäbodar. Så innan föreläsningen tar Rolf chansen att intervjua honom ytterligare. Erik Vestberg har själv hittat gamla ristningar.

-I en lada i Ärteråsen finns det 90 ristningar, berättar Erik Vestberg.

Rolf Lundqvist arbetade tidigare åt länsstyrelsen och inventerade urskogar. Arbetet tog honom till Halgonberget utanför Rättvik och där fick han också se denna typ av ristningar.

-Jag blev väldigt intresserad av detta, berättar Rolf Lundqvist.

Denna typ av ristningar finns i hela landet men är mycket sällsynta, men i Ore finns det väldigt många av dem.

- Det finns egentligen ingen förklaring till detta. I Ore har jag hittat 800 ristningar, en eller flera, i både träd och stubbar. I länet i övrigt har det hittats cirka 100 stycken, varav många i exempelvis Älvdalen. I resten av Sverige har det hittats cirka 50 stycken.

Dessa ristningar är idag skyddade genom kulturmiljölagen.

Rolf Lundqvist har ägnat mycket tid åt att forska kring denna kulturskatt.

-Ristningarna hade skiftande funktioner, som exempelvis att lämna meddelanden. Det handlar också om att man dokumenterade och meddelade det som hänt på vallgången.

Dessa meddelanden gjordes nästan uteslutande i tallar. Först barkades stammen av på ett ställe och sedan höggs tecknen in i trädstammen. Oftast bestod dessa märken av datering och initialerna i namnet.

Ibland finns också information om hur vallningssäsongen har gått. Ett exempel är från Björnberget utanför Furudal där vallkullor huggit in texten: "Vi mår bra som fan", ett annat exempel är "lett tre kor borta". Just orden bra, lett(dåligt) och sant var ofta förekommande i dessa meddelanden.

Efterhand har dock tallarna försökt läka skadan och ristningarna kan ofta vara mycket svåra att finna.

De unga flickor, ofta tonåringar, som skötte djuren hade ett stort ansvar för att se till att djuren höll sig inom gränserna för deras eget vallningsområde.

-Vallgången var det som skapade förutsättningarna för och behovet av dessa ristningar.

Det är framförallt mängden ristningar i Ore som gör kulturskatten unik.

- Åttahundra ristningar är många och storleksmässigt finns det inget att jämföra med i hela Europa.

Vad är det mest fascinerande med dessa fäbodristningar?

-Det är att det är meddelanden från en annan tid där människorna jobbat under andra förutsättningar. Det är en historisk dokumentation på samma sätt som enskilda gamla böcker eller runstenar.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons