Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj rätt bredband

Annons

Snart har de allra flesta i länet möjlighet att skaffa bredband. Teracom har byggt ut ADSL- nätet i 13 av länets kommuner. Det är bara Vansbro och Malung som har valt Telia som ende leverantör.

I de andra kommunerna finns en uppsjö av leverantörer som krigar om kunderna.

Och nu rasar priserna. Under våren har flera bolag sänkt sina månadsavgifter. Tidningen har undersökt hur mycket det kostar att ha bredband via Teracoms och Telias ADSL-nät.

I Teracoms nät, som når över 200000 personer i Dalarna, konkurrerar 13 bolag.

Företagen har inte gjort det lätt för konsumenterna att jämföra priser. Bindningstider, startavgifter och modemkostnader varierar.

- Det är svårt för konsumenterna att överblicka, säger Thomas Strandin, på Teracoms marknadsavdelning.

Teracom har ställt som krav att alla 13 bolag som är leverantörer inom deras nät ska ha en supportavdelning dit kunderna kan ringa när de får problem.

Tidningens granskning gäller vad det kostar att få bredband genom kopparkabel och ADSL, upp till 8 Mbit och 24 Mbit per sekund.

Förutsättningen var att kunden från början inte ägde ett passande modem och inte valde en längre bindningstid än ett år.

Billigast var en dansk uppstickare, bolaget TDC. Andra jättar i branschen som Glocalnet, Universal telecom och Bredbandsbolaget klarade sig också väl prismässigt.

Tre dalaföretag, NetIT från Falun, Kringdata från Mora och IT-huset från Avesta hörde till de dyraste.

Det fjärde dalabolaget Bitnet från Borlänge hamnade i mitten och var något billigare än Telia.

Undersökningen visar att TDC för tillfället är billigast med en samlad kostnad på 2988 kronor för ett års 8 Mbit-bredband.

Det dyraste bolaget är Rix/Port 80 som tar 5538 kronor för motsvarande tjänst. En skillnad på 2550 kronor på ett år.

Ser man på kostnaderna för två år blir TDC billigast med 5976 kronor, följt av Glocalnet och Universal telecom.

Dyrast blir NetIT med 9945 kronor. Bolaget hamnar på 10:e plats i avgiftsligan om man väljer 18-månaders bindningstid, då blir slutsumman 9 250 kronor.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons