Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välgörenhetsgala arrangeras för 15:e året

Annons

-Det brukar bli cirka 400 000 kronor varje år som vi kan ge till barncancerföreningarna i Dalarna och Uppsala. Att det blir så mycket pengar beror till stor del på att många företag i Sälen ställer upp och bidrar med vad de kan, från 1000 till 50 000 kronor, samt billotteriet som ger ett bra överskott, säger Thommy Backner.

Årets välgörenhetsgala arrangeras på fredag kväll i Högfjällshotellet med upp till 500 gäster som köpt galabiljetter. Det finns ännu platser kvar.

En festlig kväll utlovas med supé, auktioner och dragning på det stora billotteriet. För underhållning svarar några toppartister - Svenska lyxorkestern med bröderna Gardemar i spetsen samt sångerskorna Shirley Clamp och Gladys del Pilar.

14 galor och 400 000 kronor i överskott varje gång innebär att den Backnerska galan genom åren samlat in cirka 5-6 miljoner kronor som gått till stöd för barncancerföreningarna och drabbade familjer.

-Genom åren har pengarna gått till att köpa och hyra övernattningslägenheter i Falun och Uppsala så att familjerna kunnat bo kvar när deras barn varit inne på behandlingar. Med kortare behandlingstider har det behovet minskat och vi har även bidragit till att skaffa ett antal rekreationslägenheter här i Sälenfjällen för familjer som drabbats av att deras barn fått cancer. Pengarna från galan går också till leksaker, spel och andra saker för förströelse åt barnen vid sjukhusvistelser, berättar Backner.

Hans engagemang för den här saken går alltså 15 år tillbaka i tiden.

- Vi väntade vårt första barn och fick då en stark medkänsla med det stora engagemang som visades från Barncancerföreningen. Det kändes rätt att kunna göra en insats för de som blir drabbade av sjukdom, säger Backner.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons