Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet ska vara ledord för Borlänge

Annons

Det är mer tydligt än någonsin att Sverige och Dalarna behöver en ny politik. Den rödgröna röran har misslyckats med att skapa fler arbetstillfällen. Om hela Sverige ska kunna leva måste det föras en tillväxtvänlig politik, som stimulerar fler att starta företag.

Enklare regelverk, bättre infrastruktur och ökad forskning måste till. Sysselsättningsåtgärder är bara kortsiktiga lösningar. Jobb skapas av företagare - inte av politiker!

Skattenivåerna i vårt län har nått vägs ände. Allt fler ifrågasätter i dag vart alla pengar tar vägen. Vi ser med oro på att det bland ledande socialdemokrater pågår en diskussion om att ytterligare höja skattenivåerna. Något som bland annat Peter Hultqvist säger sig kunna stå bakom.

Höga skatter drabbar låginkomsttagare, som får betala en mycket stor del av sin lön i skatt. Vårt vill sänka skatten för dem, för att på så vis gå från bidragsberoende till att kunna leva på sin lön.

Valfrihet. Dagens unga vill ha möjligheter att välja utifrån sina behov. Det rimmar illa med den politik som socialdemokraterna för. Vi vill uppmuntra olika lösningar, olika driftsformer inom offentlig verksamhet, som kan skapa både engagemang hos personalen och ökade möjligheter för invånare.

Fler alternativ innebär en positiv konkurrens, som stimulerar till utveckling.

Både inom omsorgen och skolan ser vi en spännande framtid. Ett tydligt intresse finns att skapa personalkooperativ inom omsorgen och vi vet, att ett antal friskolor kommer att etablera sig här i Borlänge. Vi kommer att arbeta för, att dessa får möjlighet att utvecklas.

Vi vill, att delaktighet och valfrihet ska vara ledord för Borlänges invånare.

Skolan. Vi vill höja skolans status. Lärare, elever och föräldrar ska ges större frihet att tillsammans med skolledningen själva besluta om hur verksamheten ska utvecklas.

Lärartätheten är ett mått på skolkvalitet, därför är det föga smickrande, att Borlänge nu ligger på näst sista plats i Dalarna med 7,5 lärare per 100 elever (-0,3) jämfört med bland annat Älvdalens 9,3.

Arbetet kring grundläggande värderingar som humanism, respekt för varandra och ansvar måste förstärkas. Skolan måste ges förutsättningar att bli en trygg och trivsam arbetsplats för både lärare och elever.

Vård och omsorg. Behoven inom sjukvård och äldreomsorg är större än resurserna. Enda lösningen är ett ökat samarbete mellan olika huvudmän och olika personalgrupper. Vi hoppas nu, att den gemensamma nämnd vi bildat i Borlänge gör, att detta kan utvecklas.

Vi oroas dock över de planerade neddragningarna inom geriatrik och rehabilitering, som tydligen inte satts i samband med de behov som finns inom kommunens verksamhet.

Kommer nuvarande ledning att klara av uppgiften, som den gemensamma nämnden har?

Vi fyra borgerliga partier kommer att arbeta för att skapa ett ökat samarbete mellan alla goda krafter i Borlänge, företagen, kommunen och medborgarna själva. Vi vill öka delaktigheten och valfriheten för Borlängeborna.

ULLA OLSSON M

Mer läsning

Annons