Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsklinik i Dalarna

Annons

Varje år sker det 20 000 våldtäkter i Sverige, men ytterst få fall leder till dom. Förra året dömdes endast 153 personer trots mer än 2 600 anmälningar. Varje år anmäls också fler och fler våldtäkter, och forskarna tror att det handlar om en faktisk ökning.

Under årets fem första månader anmäldes nästan 20 procent fler våldtäkter än under samma period förra året.

Kvinnans skuldkänslor efter en våldtäkt är ofta oerhört tunga att bära och ibland svårare än själva övergreppet.

Känslorna kan ta sig väldigt konkreta utryck. Kvinnor isolerar sig, tycker att det står i pannan att de har utsatts för våldtäkt. Skuldkänslorna är tärande och sätter ärr för livet om man inte tar tag i det i så tidigt skede som möjligt.

Därför är det önskvärt att även Dalarna inrättar en våldtäktsmottagning eller -klinik där kvinnor kan få hjälp och stöd.

I Umeå och Göteborg finns sådana varianter av kliniker och i Stockholm kommer världens största våldtäktsklinik att inrättas.

Det som är bra är att den kan hjälpa polisen att utreda fler fall som kan leda till dom, då man kan spåra de små ytliga skador som kan vara bevis för vad som har skett. Även samlad kompetens för att bemöta dessa är mycket viktigt.

Därför ser jag det som nödvändigt att landstinget Dalarna inrättar en sådan klinik. Varför inte i samarbete med angränsade landsting?

KATARINA GUSTAVSSON (KD)

Mer läsning

Annons