Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsdömd Ludvikabo får sitt fall omprövat i Svea hovrätt

Annons

Den 35-årige man från Ludvika, som i april dömdes av Falu tingsrätt till två års fängelse för våldtäkt mot barn, kommer att få sitt fall prövat i Svea hovrätt den 12-13 juni. Han ska dessutom erlägga 85 000 kronor i skadestånd till den flicka på 14 år och 9 månader som han haft sexuellt umgänge med.

Mannen dömdes för sina sexuella handlingar med flickan i sin lägenhet i centrum i februari i år. Den åtalade förnekar brott men medger att han haft sexuellt umgänge med flickan. Han hade ingen aning om att flickan var under 15 år och har heller enligt egen utsago inte haft skälig anledning att anta att hon inte var fyllda 15 år.

Enligt utredningen fanns det inget våld eller hot med vid det aktuella tillfället. Flickan hade själv sökt upp mannen i dennes bostad.

Advokat Per Gisslén, Ludvika, skriver i sitt överklagande till hovrätten, att "om målsägaren varit tre månader äldre så hade gärningen inte varit straffbelagd. Det finns enligt mitt förmenande inte någon rimlig proportion mellan ådömt straff och handlandet".

Det ska sägas att tingsrätten inte var enig i sin dom. En av ledamöterna ville ha brottet rubricerat som sexuellt utnyttjande och 1 års fängelse.

Nu blir det hovrätten som ska fundera på om Falu tingsrätt dömt rätt eller inte.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons