Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsanmälningar prövas på nytt

Annons

Det blir en ny prövning av de fem anmälningar mot den våldtäktsmisstänkte läkaren i Malmö som åklagaren häromdagen lade ner.

Det beslutade vice överåklagare Birgitta Fernqvist vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg i dag.

Hon motiverar bland annat sitt beslut med att det finns vittnen när det gäller anmälningarna som ännu inte har hörts.

Samtidigt talar allt för att den sexbrottshäktade läkaren i Malmö åtalas i morgon för våldtäkt.

Åtalet mot läkaren, en plastikkirurg i 50-årsåldern, kommer att gälla våldtäkt mot en 24-årig kvinna som behandlades på mannens klinik i början av maj. Sedan hon fått narkos ska läkaren ha förgripit sig på henne. Han nekar, men det finns DNA-fynd som ger stöd åt kvinnans anklagelse.

Kammaråklagare Bo Albrektsson har hållit i utredningen, som under sommaren vuxit när ytterligare kvinnor hört av sig och anmält läkaren för olika former av sexuella övergrepp. I måndags beslutade Albrektsson att lägga ner de utredningarna och inte låta anklagelserna prövas i domstol. Både Malmöpolisen och kvinnornas ombud, advokat Max Fredriksson, är kritiska och har begärt överprövning av beslutet. Den prövningen gick alltså igenom i dag och utredningen av de fem fallen ska återupptas.

Men fredagens åtal väcks ändå och sexanklagelserna mot läkaren kan i så fall komma att prövas vid skilda rättegångar. Det beklagas av Max Fredriksson, som menar att kvinnornas berättelser stärks av om det finns flera liknande anklagelser mot samma gärningsman.

Läkarens försvarsadvokat, Mikael Nilsson, talar om en hetskampanj där hans klient blivit dömd på förhand. Rättegången planeras till torsdag och fredag i nästa vecka.

TT

Mer läsning

Annons