Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsamt vid stormning av Ungdomshus

Annons

Polisens stormning av det omstridda Ungdomshuset på Nörrebro i Köpenhamn fick ett våldsamt förlopp. Tre människor skadades och över 60 ungdomar greps. Ungdomar slogs med polis och stack sopcontainrar i brand.

Vid lunchtid hade polisen gripit 70-75 personer, en del under våldsamt motstånd. De har förts till flera olika polisstationer runt om i Köpenhamn. Samtidigt manar Danmarks justitieminister Lene Espersen (Konservative) till lugn.

Polisaktionen hade en klart militär prägel. Strax före klockan sju på morgonen körde polisens utryckningsfordon upp bakom Ungdomshuset och området spärrades av. Polisen besprutade huset med skumladdade vattenkanoner vilket täckte fönstren. Samtidigt luftlandsattes poliser med helikopter på Ungdomshusets tak. Polisaktionens militära prägel är unik och hade enligt polisen planlagts länge och noggrant.

Kampen om Ungdomshuset - som har sålts till en frikyrkoförsamling och ska rivas - har under det senaste halvåret resulterat i flera våldsamma upplopp i den danska huvudstaden.

Också ungdomarna var väl förberedda. Men medan ungdomarna i själva huset höll sig i stort sett lugna under avhysningen, blev det bråk mellan polis och ungdomar som skyndat till från andra stadsdelar. Det var oklart om det fortfarande fanns ungdomar i byggnaden.

Ungdomarna byggde barrikader, stack sopcontainrar i brand och överöste ordningsmakten med gatsten. Skolor och förskolor i Nörrebroområdet stängdes och föräldrarna ombads ta hem sina barn.

Aktioner genomfördes på flera platser i Köpenhamn under förmiddagen. På Torvegade nära fristaden Christiania antändes an container. På Österbrogade stoppade några ungdomar trafiken som var på väg in mot Köpenhamns centrum. Fler trafikblockader har aviserats.

En av de tre personer som skadades i kravallerna vid Ungdomshuset är en 20-årig tysk. Han har lagts in för observation på Rigshospitalet efter att ha träffats av något föremål i huvudet. Hans tillstånd uppgavs vara stabilt.

På grund av befarade demonstrationer skärptes beredskapen runt den danska ambassaden i Stockholm, där ett fåtal demonstranter samlats.

TT

Mer läsning

Annons