Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsamt inför Bushs landning

Annons

Protester inför president George Bushs landning i Sao Paulo i Brasilien utvecklades till en drabbning polis-demonstranter.

Det som från början var en demonstration med tusentals deltagare för internationella kvinnodagen 8 mars omvandlades till en protest mot USA:s ockupation av Irak. Ett par hundra demonstranter drog mot USA:s konsulat och kastade sten på byggnaden. Polisen slog i sin tur tillbaka med tårgas och batonger. I sammanstötningarna skadades 16 poliser och en demonstrant, uppgav myndigheterna.

8-marsdemonstranterna krävde USA:s utmarsch ur Irak. Bush kallades för krigsmakare och förorenare av planeten.

Bush själv landade ett par timmar efter demonstrationerna. Besöket i Sao Paulo är den första anhalten på en rundresa till fem latinamerikanska länder: Brasilien, Colombia, Guatemala, Mexiko och Uruguay.

Presidentens turné är en motkampanj mot USA-kritiken från regionens nya vänsterregimer med Venezuelas Hugo Chávez i spetsen. Chávez besöker samtidigt Argentina. Han väntas försöka dra uppmärksamheten från Bush och har bokat in sig på en fotbollsarena i centrala Buenos Aires. Där ska han hålla ett tal som förväntas dra 10 000-tals åhörare.

George Bush har på förhand bagatelliserat de väntade protesterna mot hans resa i Latinamerika.

Han har tidigare kritiserats för att strunta i regionen. Inför resan har Bush lovat stödja social rättvisa och välstånd där. Han har också lagt fram program för utbildning, bostadsbyggen och hälsovård.

TT

Mer läsning

Annons