Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsamma protester i Budapest

Annons

På Budapests gator utkämpades på torsdagskvällen en batalj mellan polis och högerextremister som ville fira den ungerska nationaldagen på sitt eget sätt.

Demonstranterna byggde barrikader som de satte eld på, krossade fönster och kastade stenar och flaskor mot polisen, som svarade med vattenkanoner och tårgas. När oroligheterna avtog sent på kvällen hade fem personer, av dem fyra poliser, fått lindriga skador. Flera tiotal personer greps.

En del av demonstranterna viftade med Arpad-fanan, som blivit symbol för den yttersta högern. Andra gjorde Hitlerhälsningar.

Våldsamheter hade befarats sedan polisen fått uppgifter om att extremister förberett sig för bråk. Polispådraget var stort eftersom myndigheterna ville undvika en upprepning av de våldsamma kravaller som skakade den ungerska huvudstaden i september och oktober. De utlöstes av att den socialistiske premiärministern Ferenc Gyurcsany erkände att han medvetet vilselett väljarna om det ekonomiska läget inför valet förra året. Efter valsegern har han sjösatt de hårda åtstramningar han hade lovat att inte genomföra.

Myndigheterna fruktade i synnerhet en upprepning av kravallerna den 23 oktober när högerextremister försökte ansluta sig till en fredlig demonstration som det konservativa oppositionspartiet Fidesz utlyst till 50-årsminnet av Ungernrevolten.

Tidigare under torsdagen hade Fidesz samlat ett par hundratusen personer till en fredlig manifestation. Fidesz, med partiledaren Viktor Orban i spetsen, kräver att premiärministern Ferenc Gyurcsany avgår.

Orban sade till demonstranterna att han vill utnyttja en folkomröstning som regeringen aviserat senare i år kring några av sina förslag som en förtroendeomröstning om vänsterregeringen.

Gyurcsany, som har en betryggande majoritet i parlamentet, har motsatt sig oppositionens krav på att folkomröstningen ska kunna fälla regeringen.

I ett ovanligt kortfattat nationaldagstal påminde Gyurcsany sina motståndare om att de alla är landsmän och att landet behöver dialog, inte gatustrider.

TT

Mer läsning

Annons