Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsamma gatustrider i Köpenhamn

Annons

Polisens stormning av det omstridda Ungdomshuset på Nörrebro i Köpenhamn fick ett våldsamt förlopp. Minst fyra människor skadades och mer än 150 ungdomar greps. Oroligheterna varade hela torsdagen.

Ungdomar, som motsätter sig försäljningen och rivningen av Ungdomshuset, slogs med polis, stack sopcontainrar i brand, byggde barrikader och tände eldar på gatan.

Många butiker i området runt Ungdomshuset försökte barrikadera sig. Glasmästare arbetade för fullt med att sätta upp träskydd för butiksfönstren.

Framåt kvällen började gatustriderna igen.

TT:s utsände Fritz Schibli rapporterade om ett demonstrationståg på omkring 1 000 ungdomar som begav sig mot Ungdomshuset längs Nörrebrogade. Polisen försökte stoppa dem. Men bråk utbröt och ungdomarna byggde barrikader över gatan och tände eld på dem. Flammorna var fyra-fem meter höga.

Till slut bad polisen demonstranterna lämna platsen i Drottningens namn. Gjorde det inte det skulle de bli anhållna. Varningen ropades ut tre gånger i megafon. Sedan tog polisen till tårgas för att driva bort demonstranterna. Men lyckades dåligt. Rena kaoset utbröt på Nörrebrogade. Vid 19-tiden meddelade polisen att 50 personer gripits.

En talesman för Ungdomshuset sade att man hoppades på tillströmning av sympatisörer från Sverige, Tyskland och andra länder. Och det fick man också. Flera av dem som ställdes inför häktningsdomare på torsdagskvällen var utlänningar. Polisen kunde dock inte uppge från vilka länder.

Den danska polisen bad kollegerna i Skåne att hålla utkik efter individer som kunde vara väg för att delta i bråken. Tre yngre män greps i Malmö, enligt polisen "klädda och utrustade för kravaller". De är misstänkta för förberedelse till misshandel och grov skadegörelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Stockholmspolisen skärpte bevakningen vid den danska ambassaden, där ett tiotal personer demonstrerade och mobiliserade till en sympatidemonstration i Kungsträdgården. De upp till 70 deltagarna höll sig dock lugna.

I Oslo kastade ett 100-tal demonstranter färg och snöbollar mot den danska ambassaden.

Köpenhamns socialdemokratiska överborgmästare Ritt Bjerregård avbröt sin semester i Norge för att kunna vara på plats under oroligheterna i Köpenhamn och justitieminister Lene Espersen (Konservative) manade till lugn.

Kampen om Ungdomshuset - som har sålts till en frikyrkoförsamling och ska rivas - har under det senaste halvåret resulterat i flera våldsamma upplopp i den danska huvudstaden.

TT

Mer läsning

Annons