Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsam strid på filippinska öar

Annons

Det värsta stridsutbrottet på nästan tre år rapporteras på den filippinska sydön Jolo.

Minst 58 dödsoffer, varav 26 regeringssoldater, har enligt militären krävts i den dygnslånga striden.

Under natten anföll den filippinska regeringssidan gerillan med helikoptereld. Men på fredagsmorgonen avbröt man sina operationer.

Rebellerna tillhör enligt militären Abu Sayyaf, beryktat för sina masskidnappningar, bland annat av utländska turister. En del fångar har halshuggits.

Sydöarna Jolo och Basilan nära den stora ön Mindanao är speciellt oroliga. Där opererar tre muslimska rörelser _ MNLF, MILF och Abu Sayyaf _ men också banditer och sjörövare.

Regeringssidan har omkring 13|000 man på öarna. De har att kämpa mot bara 2|000 rebeller. Dessutom finns ett hundratal amerikanska soldater där som rådgivare.

På grund av släktband finns det nära koppling mellan alla tre rebellrörelserna. Ibland är samma män medlemmar av ett par grupper.

MILF förhandlar just nu om fred med regeringen. Trots det dödade gruppen 14 marinkårssoldater på Basilan i juli. Tio av soldaterna halshöggs. MILF förnekade dock att rörelsen låg bakom halshuggningen.

Enligt tjänstemän på Jolo är irritationen stark bland öarnas invånare över att militären börjat samla in skjutvapen utan licens i byarna. Tausugfolket på öarna fäster stor vikt vid vapen.

Missnöjet gror också bland MNLF-ledare därför att regeringen håller på att ingå fred med MILF. Först måste regeringen uppfylla sina löften i 1996 års fredsavtal, understryker MNLF.

Enligt MNLF smällde det till redan i onsdags när några av gerillans medlemmar dödades av soldater i en eldstrid i onsdags.

I torsdags morse låg rebeller i bakhåll för en grupp soldater och dödade dem. Förstärkningar kördes i hast till området av regeringssidan och jakten sattes igång. I en strid stupade minst tio soldater enligt en militärtalesman.

Sex soldater till dödades under natten. Minst 27 rebeller dödades enligt Batara. Enstaka civila dödades också.

Enligt armén deltog Abu Sayyaf och en utbrytargrupp ur MNLF i striden.

TT

Mer läsning

Annons