Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldet tog över fredlig G8-protest

Annons

Först fredligt och folkligt med karnevalsstämning i tåget. Strax därpå flygande stenar, raketer och brinnande bilar. Våldet tog över när tiotusentals personer protesterade i Rostock mot globalisering och G8-möte.

Någon timme senare körde polisen fram vattenkanoner och sköt tårgas.

Sent på lördagskvällen var det då aktuella facit 146 skadade poliser, ett okänt antal skadade demonstranter och 49 gripna våldsverkare. Dessutom ett antal utbrända eller kraftigt demolerade bilar, däribland en polisbil, och krossade butiksfönster.

Arrangörerna talade om att 80|000 människor tågat bakom parollen "En annan värld är möjlig", en av aktionerna inför de mäktiga G8-ländernas toppmöte nästa vecka. Polisens siffra låg mellan 25|000 och 30|000.

Bland dem fanns flera hundra så kallade autonoma; svartklädda och maskerade, unga huliganer. Och redan innan de två kilometerlånga tågen hade nått hamnen i Rostock, där det avslutande mötet hölls, attackerade de. De rev upp betongplattor ur trottoarer, slog sönder dem och kastade betongbitarna och stenar mot den massiva poliskedjan. Också raketer avfyrades.

Tre Rostockbor, som inte lämnat staden och inte parkerat på ett säkert ställe, fick sina bilar omkullvräkta och vandaliserade. Det blev fler under kvällen.

Med ett betongstycke i ena handen och en ölflaska i den andra krossade en ung man med huva och halsduk för ansiktet systematiskt och frenetiskt alla rutor, medan andra demonstranter filmade resultatet med sina mobiltelefoner.

Ägaren till en vandaliserad VW Golf kan vara en av Rostocks många globaliseringsförlorare. Här är arbetslösheten nästan 20 procent.

Spännvidden bland demonstranterna blev glasklar någon minut senare. Medan den unge huliganen andfådd knöt den nedhasade halsduken kring ansiktet gick två nunnor förbi. I händerna hade de var sin röd protestballong.

För bakom manifestationen mot nästa veckas badortstoppmöte i Heiligendamm står en bred och brokig samling organisationer; från katolska Pax Christi till "Anti-G8-förbundet för revolutionära perspektiv".

Lördagens demonstration var inledningen på en knapp veckas protester. Fortsättningen riskerar att inte bli lugnare. Därför finns också 16|000 poliser i området. Det lär vara den mest omfattande säkerhetsinsatsen i Förbundsrepubliken Tysklands historia.

TT

Mer läsning

Annons