Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valborgsfirande i fara

Annons

Det är Hans Andersson på miljö- och byggförvaltningen som tagit emot klagomålen från en närboende till Tyllingtippen där firandet hålls.

- Man har besvärats av röken från brasan i två dagar efter firandet för att eftersläckningen har varit dålig. Dessutom har den boende drabbats av andras fylla och stök. Det finns noterat till nästa års arrangemang, säger han.

Just nu är det osäkert om det blir någon brasa alls nästa år eftersom räddningstjänsten valt att släppa ansvaret tills vidare.

S-föreningen och vägföreningen i Långshyttan har diskuterat ärendet i sina respektive styrelser. Båda föreningarna försvarar arrangemanget och räddningstjänsten.

Bert Eriksson, ordförande i Vägföreningen, och Anki Rooslien, ordförande i S-föreningen konstaterar att det visst fanns berusade personer och alkohol på festplatsen. Men båda menar att det inte rörde sig om fylla, stök och bråk.

Dessutom jobbar minst tio brandmän ideellt dagen efter med att rensa och städa festplatsen efter firandet.

- Nu pratas det till och med om protestlistor mot arrangemanget. Räddningstjänsten har dragit in så mycket sponsorpengar och arbetat så mycket ideellt för något de tror på och så möts de av något sådant här, det är tråkigt, säger Bert Eriksson.

- Vi har två arrangemang här i Långshyttan, Brukets dag och sista april. Jag ser det som en katastrof för Långshyttan om sista april ställs in, fortsätter han.

Han konstaterar att vägföreningen kan tvingas stänga Tyllingtippen för riskastning och att Långshytteborna i fortsättningen tvingas köra sitt skräp till återvinningscentralen i Hamre.

Anki Rooslien beskriver brandmännen på bruket som de sista idealisterna, familjefäder som vill bygga upp en förlorad tradition. Hon menar att det överhuvudtaget vuxit fram en vilja på bruket att agera för att hålla det levande.

- Det är kul att jobba politiskt i ett sådant här klimat när alla drar åt samma håll. Jag hoppas att långshytteborna tycker till och hör av sig till räddningstjänsten med positiva signaler, säger hon.

Firandet på sista april engagerar många på bruket.

- 40 företag ställer upp och vi fick in 7 000 kronor i grindslant. Och ungdomarna stannar hemma på bruket i stället för att dra i väg någon annanstans.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons