Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Val i Nigeria störs av våld

Annons

Nigeria gick på lördagen till val för att utse delstatsparlament och guvernörer, en förövning inför presidentvalet nästa lördag, då man också utser ledamöter till det federala parlamentet.

I oljestaden Port Harcourt i söder brändes två polisstationer natten mot lördagen och sju poliser dödades. Brandanslagen behöver inte i sig ha haft politiska motiv, men de fick följder för valet: vallokalerna höll stängt i de berörda områdena.

Från flera andra håll rapporterade medarbetare till nyhetsbyrån AFP att vallokalerna antingen inte hade öppnat på förmiddagen eller öppnat efter utlovad tid.

I delstaten Kano var talrika säkerhetsstyrkor utkommenderade efter mordet i fredags på en konservativ imam.

Valen i Nigeria väntas, om de genomförs med framgång, tjäna som föredömen för den demokratiska utvecklingen i afrikanska länder. Nigeria styrdes på 90-talet av en militärjunta, men den här gången ska ett maktskifte från en demokratiskt vald president till en annan äga rum.

Nigeria har 36 delstater och de regionala ledarna har också avsevärd makt. Att delar av landet är rika på olja skapar regionala slitningar och krav på utjämningssystem. Människorättsgrupper uppger enligt nyhetsbyrån AP att omkring 70 personer dödats under valrörelsen.

TT

Mer läsning

Annons